sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Stiti bancul cu bugetul?

Continuam seria "bugetul local". De aceasta data ne ocupam de bugetul de investitii, cheltuielile care, cel putin teoretic, ar trebui sa produca o crestere economica sau macar o crestere a nivelului de trai. Mentinem aceeasi abordare ca si pana acum. Vedem care ar fi prioritatile si apoi care sunt alocarile, in mod concret.

Ati crede ca, avand in vedere problema caldurii si a apei calde, la Galati, o buna parte din bugetul local pentru investitii ar fi alocat rezolvarii acestui aspect. Corect? .... Gresit! la capitolul "Energie termica" sunt prevazuti 426.000 Euro. Cu siguranta aceasta suma nu poate rezolva problema caldurii la Galati, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca va mai trece un an iar reforma acestuia va intarzia sa apara.

De asemenea v-ati gandi ca, autoritatile, avand in vedere costurile mari de functionare, de aproape 1 milion Euro pe luna, ar investi ceva bani in acest capitol, pentru a scadea aceste costuri. Iarasi, gresit!. La capitolele "Autoritati Publice" si "Evidenta Populatiei", investitiile planificate sunt nici mai mult, nici mai putin decat 0. Da, zero.

Ordinea publica, adica, banuim, Politia Locala, va beneficia de investitii de 220.000 Euro. Sa zica bogda proste ca ii primesc si pe astia? Stim ca Politia Locala este subfinantata asa ca m-as fi asteptat la mai mult.

Invatamantul primeste 110.000 Euro. Ce sa comentam? Cu banii astia nu se modernizeaza nici 10 sali de clasa.

250.000 Euro se vor investi in sanatate. Nu stim care sunt proiectele ce vor fi astfel finantate dar in nici un caz nu ne-am putea gandi ca acesti bani ar ajunge pentru renovarea, ce sa mai vorbim de modernizarea vreunui spital cu echipamente noi.

In schimb, la capitolul Cultura Recreere si Religie vedem ca sunt alocati peste 150.000 Euro. Pe de o parte, cunoscand faptul ca Muzeul de Arta Vizuala trece prin problemele prin care trece, neavand un sediu corespunzator si functionand la un parter de bloc, ne-am intreba de ce conducatorii orasului nu s-au gandit sa aloce sumele necesare - 5 - 6 mil. Euro, pentru constructia noului muzeu? Dupa o scurta pauza de gandire, va spun raspunsul: pentru ca se construieste cu 8 milioane Euro noul sediu al Primariei, unde functionarii sa aiba birouri pentru coatele lor si scaune pentru sezuturile lor si calculatoare nou noute...doar de asta avem nevoie, nu? Da, stiu ce veti spune, ca Muzeul de Arta Vizuala tine de Consiliul Judetean. Sa fie clar, nu ma intereseaza in subordinea cui este institutia. Primaria are obligatia, macar morala, sa rezolve aceasta problema. La urma urmelor, Muzeul de Arta Vizuala nu e vizitat de locuitorii din Oancea sau din Cudalbi, ci tot de Galateni. Pe de alta parte, nici macar cei 150.000 de Euro nu stim pe ce vor fi cheltuiti.

Investitiile de la capitolul "Asigurari si asistenta sociala" se ridica la 500.000 Euro. Sunt curios in ce vor fi bagati banii astia ... ???

Un alt capitol la care sunt alocati bani mai multi, este capitolul "Locuinte, servicii si dezvoltare publica", unde a fost alocata aproape cea mai mare suma: 2.2 mil Euro. Banuiesc ca aceasta suma este destinata finalizarii ghetoului de la marginea orasului. Despre acest ghetou am mai scris aici.

Salubritatea "inghite" in acest an un buget de investitii de 220.000 Euro. Nu stim pentru ce sunt prevazuti acesti bani.

Cea mai mare suma de bani va fi destinata investitiilor in transporturi: 3,9 Mil Euro. Nici aici nu stim care este destinatia fondurilor.

Totalul bugetului de investitii se ridica la 8 Mil. Euro, suma care, tin din nou sa mentionez, nu echivaleaza nici macar suma cheltuita cu birocratia, adica 11 Mil Euro.

Nu stiu despre voi, dar pe mine ma incearca un sentiment de furie combinata cu deznadejde, nu neaparat din cauza celor care construiesc astfel de viziuni bugetare si incearca sa le puna in aplicare. Au facut asta in ultima jumatate de secol si vor continua sa o faca daca vor ramane pe pozitii. Sunt dezamagit mai ales din cauza celor care accepta si gireaza acest tip de administratie, chiar si dupa 25 de ani, chiar si dupa protestele de anul trecut, chiar si dupa ce initial au spus ca "nu se mai poate". Am auzit in ultimele zile pe foarte multi dintre cei care mi-au citit ultimele postari, surprinzator de multi, ca au avut o reactie de tipul: "Laaasa-i ma, ca sunt infipti prea bine in sistem. Mai bine pleci in alta tara si traiesti acolo civilizat, ca trece viata pe langa tine". Ma intreb daca nu cumva au dreptate. Este motivul din care pe langa cei 100.000 de galateni care deja au parasit orasul, vor mai pleca inca cel putin 100.000 care si-au pierdut speranta si merg in alta parte sa isi caute un trai mai bun. Pacat. 

Nu, inca nu exista nici un banc cu bugetul. Exista, in schimb, o gluma de buget care pe unii ii face sa rada in nas viitorului copiilor si nepotilor nostri,

Adaos: Chiria platita de Primaria Galati in sediul actual se invarte in jurul sumei de 15.000 Euro. Acest lucru inseamna ca investitia in noul sediu administrativ se va acoperi in 45 de ani, adica atunci cand generatia noastra va avea 80 de ani. Oare si-a pus cineva pana acum aceasta problema? Multumim scumpilor nostri conducatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.