miercuri, 16 martie 2016

Lista de consilieri ai societatii civile

Daca ONG-urile ar avea posibilitatea de a propune o lista de consilieri locali la alegeri, oare cum ar arata aceasta? Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie. Societatea civila a luat avant, iar rolul ei nu este numai unul de reprezentare a intereselor sociale ci, in ultima jumatate de an, aceasta si-a asumat si sustinerea unor candidati independenti. Unele organizatii au propus anterior un profil al Primarului. Acum ceva vreme chiar noi am propus aici un profil al candidatului ideal de primar. Analizam de aceasta data componenta Consiliului.

Acesta trebuie sa oglindeasca trei elemente ale societatii:

1. Domeniile asupra carora Consiliul Local ar trebui sa actioneze.
2. Reprezentativitatea sociala si impartirea pe sexe.
3. Tendinta de salt generational.

Iata propunerea noastra pentru criteriile care ar trebui sa fie luate in considerare.

Nu neaga nimeni faptul ca cea mai mare problema a Galatiului este economia. Pe locul doi se afla, bineinteles, urbanismul in sens larg, incluzand termoficarea, transportul, gunoiul, cainii, iar pe locul trei, sistemul sanitar, acesta avand printre cele mai slabe performante din tara.

Daca administratia va trata aceste probleme si va genera hotarari mai ales pentru economie, urbanism și sănătate, atunci este logic, Consiliul trebuie sa reflecte aceste domenii. Doar astfel vom avea un legislativ local orientat spre oras. Propunem nominalizarea, pe primele 10 locuri ale listei, a unui număr proportional din aceste profesii:

  • Locurile 1-5 ocupate de economisti din companii mari, directori financiari, finantisti de pe piata de capital, consultanti, experti in investitii. Acestia sunt cei indreptatiti sa evalueze proiecte de dezvoltare economica.
  • Locurile 6 - 8 ar fi ocupate de arhitecti urbanisti; vom avea certitudinea ca la Galați nu vor mai aparea erori urbanistice precum chioscurile, garajele, termoficarea, traficul.
  • Locurile 9 si 10 ocupate de medici. Sunt necesare investitii majore, in servicii medicale, in cardiologie si oncologie, cele mai multe decese survenind in acest spectru. Urmatoarele locuri pana la finalul listei ar fi reprezentate de intregul spectru profesional: intreprinzatori, profesori, sociologi, juristi, ingineri, si altii.

Cel de-al doilea principiu este cel al egalitatii de sanse. Asadar ar trebui stabilita paritatea alternativa intre femei si barbati: locul 1 pentru o femeie, locul 2 pentru un barbat, alternativ, pană la sfarșit.

Iar cel de-al treilea principiu se refera la profilul personal. O schimbare in administratia locala ar insemna ca persoanele nominalizate sa nu se mai fi regasit pe liste in ultimii 25 de ani; acestea sa fi derulat activitati de voluntariat in comunitate, demonstrand un interes pentru ceilalti, si sa fi fost implicati in derularea de proiecte cu finantare externa. Acestia cunosc tipurile de proiecte ce vor trebui trecute prin Consiliul Local, in urmatorii ani.

Oare cum ar functiona un Consiliu Local cu o astfel de componenta?

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.