vineri, 17 iulie 2015

Cum urbanismul produce crestere economica

Dupa cum ati mai auzit zilele trecute, o echipa de consultanti lucreaza in prezent la Planul de Mobilitate Urbana Durabila al Galati-ului. Consiliul Local al Societatii Civile a redactat un document cu propuneri de proiecte concrete pe care acestia au ocazia sa le introduca in plan. Astfel, acestea vor putea obtine finantare nerambursabila pe fonduri europene. Ramane sa vedem care va fi ecoul pe care propunerile il vor avea atat din partea consultanilor, cat si din partea reprezentantilor autoritatilor publice locale. Ecourile in presa locala au existat, prin doua articole, unul despre strategia generala iar al doilea, despre parcari.

Vom trimite cu adresa oficiala si autoritatilor publice, documentul realizat de catre cele 21 de ONG-uri.

Dupa cum am spus si in cadrul dezbaterii publice, mai toti economistii sunt de acord in zilele noastre cu faptul ca prosperitatea este o functie de tehnologie si de populatie. Cu alte cuvinte, daca am avea un oras in care sa existe oportunitati pentru tineri, cum ar fi o mobilitate urbana durabila, un sistem educational competitiv pentru copii si o stratege urbanistica si de dezvoltare economica inchegata, in cca. 10 - 15 ani, prosperitatea s-ar reinstala si aici. Altfel, ne intalnim doar promisiuni de reindustrializare a zonei, lucru pe care nu l-a reusit nimeni, niciodata, niciunde in capitalism.

Pentru cei interesati de viitorul Galati-ului in urmatorii 20 de ani, documentul poate fi consultat accesand acest link.

luni, 13 iulie 2015

Siguranta si Incredere

Daca ar depinde de mine as intari foarte mult Politia Locala. As institui un program de pregatire pentru ca toti agentii sa poata sprinta :) . Stiti la ce ma refer, nu? La burta de bere, evident :) I-as dota pe cei care patruleaza cu biciclete exact ca aici iar pe unde este foarte mare aglomeratia, i-as dota cu Segway-uri, exact ca aici. In unele cartiere as institui patrule cu autospecialele clasice, sau chiar pe scutere. Si le-as schimba si uniformele, le-as face negre, pentru a fi mai impunatoare. Intregul demers, cred ca este absolut necesar la Galati, iar asta o spun pentru ca sunt eu insumi patit. Acum cateva saptamani, aproape o luna, in plin centrul orasului am trecut printr-un incident neplacut, ocazie cu care am ajuns sa apar si la ziar. (aici)

Nu pot spune ca detin statistici oficiale, dar senzatia generala in Galati este ca fenomenul criminalitatii stradale este in crestere. Si nu ma refer la faptul ca sunt batai sau ca se intampla talharii precum in anii '90, cand se smulgeau lantisoarele de la gat, dar exista un sentiment de neincredere, pe care nu il simt numai eu. Vocabularul in autobuz este de asemenea, mult mai violent decat in anii trecuti. Parca la fel si in trafic, conducem din ce in ce mai agresiv. Nu stiu de ce. In Ardeal toti soferii sunt foarte politicosi, chiar galanti. Mi se pare doar mie?

Totusi, si o veste buna: am primit scrisoare de la Politia Romana cum ca incidentul prin care am trecut si-a gasit o finalizare. Una dintre persoanele agresive a fost identificata si "atentionata". Eu unul sunt foarte multumit. Nu mi-as fi dorit cine stie ce amenzi sau alte sanctiuni foarte drastice, mi-am dorit doar sa nu ramana asa; persoanele respective sa stie ca, in timpul serviciului, trebuie sa aiba o conduita civilizata, iar daca nu, vor fi contactati de Politie. A doua oara, probabil vor primi si o amenda. Va indemn pe toti sa luati atitudine, putem schimba lucrurile putin cate putin. Si va vand si un pont: daca doriti sa faceti o sesizare la Politie, mai nou o puteti face direct online. Chiar e mai recomandat asa, credeti-ma. 

O saptamana super-productiva va doresc!


duminică, 12 iulie 2015

Concuram cu Primaria?

Daca tot suntem la capitolul fun si distractie si concedii si toata lumea posteaza poze de pe la Aventura Park si e la moda si Primaria Galati vrea sa faca si ea parc de aventuri din bugetul propriu la parcul Siret, uite, am o propunere pentru cine crede ca trendul asta cu "hai sa ne cataram in weekend in copaci si sa ne dam cu tiroliana si sa bem o bere dupa", merita calarit putin.

1. Cel mai misto parc de aventura din zona Galati - Braila se poate face in Macin. Cu tot felul de trasee prin copaci, mountain bike, off-road, drumetie, cu o tiroliana gigantica pe varfurile de pe acolo si chiar de pe Vf. Tutuiatu pana jos, in Greci, parapanta, astronomie pentru geeks, si de aici incepem sa visam si o mica cabanuta, cazare, camping, catarare (din aceea pe bune, nu pe perete), calarie si multe altele. Iarna se poate amenaja o mica partie de ski si 2 - 3 trasee de snowmobil. Dar putem sa incepem mic, cu un parc de aventura si o tiroliana.

2. Cea mai misto tiroliana care s-ar putea face, de data aceasta, in interiorul Galati-ului ar fi, evident, pe Faleza Dunarii, fie in zona Fructul Soarelui (pornire de la parcul superlamoda Viva si coborare lenta longitudinala, in lungul versantului), fie la Turnul de Televiziune, unde avem de asemenea ditamai dealul, iar sensul de coborare spre Bac.

3. Ce ar fi ca ONG-urile, sustinute de cateva firme si accesand 2 - 3 finantari, sa intre putin in concurenta cu Primaria Galati si sa isi uneasca fortele pentru un astfel de proiect - unul din cele de mai sus. Am putea finanta activitatea administrativa a cel putin 20 de organizatii (contabilitate, parte juridica, sediu, 3 salarii, etc.) si surplusul sa il intoarcem in comunitate prin proiecte - gasim noi o modalitate.

4. Asa, de duminica, daca aveti chef, mai jos e cel mai misto "parc de aventura", daca il putem numi asa, pe care l-am vazut. Ce parere aveti?


Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.