vineri, 8 iulie 2016

Avem autobuze electrice la Galati

Te-am facut sa dai click pe link?

Stai linistit, glumeam, nu va fi nici un autobuz electric la Galati. Hahaha! Era vorba de Cluj.

Clujul tocmai a achizitionat 10 autobuze electrice pentru care s-au platit 7,3 milioane Euro. Contributia autoritatilor locale a fost de 5 milioane Lei, adica putin peste ultima subventie pe care Consiliul Local Galati a acordat-o Transurb, iar restul banilor reprezinta o finantare nerambursabila de la Guvernul elvetian.

Acum nu mai mult de un an, finantarea era castigata iar acest lucru era promovat de catre TVR Cluj.



Acestea au fost achizitionate saptamana trecuta, conform unui reportaj Digi24 pe care il puteti vedea accesand linkul de mai jos. Autobuzele electrice sunt foarte economice, exploatarea lor reprezentand pana la de patru ori mai putin decat un autobuz diesel.

Intre timp, la Galati, schimbam geamurile la autobuze vechi de 20 de ani pentru ca nu au fost cumparate cu tot cu aer conditionat.


joi, 7 iulie 2016

Galati - ZERO fonduri europene

In ultimii patru ani, din informatiile mele, au fost atrase ZERO fonduri europene. Autoritatile locale au preferat sa faca imprumuturi la BERD, pe care le vor plati inapoi urmatoarele generatii, in loc sa scrie proiecte de finantare europeana, care ar fi insemnat bani nerambursabili. Daca ma insel, abia astept sa fiu contrazis. Dar haideti sa vorbim despre viitor si nu despre trecut.

Cat timp noul Consiliu Local inca isi aseaza scaunele, isi imparte functiile, isi pozitioneaza cat mai bine microfoanele pe mese, stabileste ce marca de apa plata (cu sau fara lamaie) si ce cafea vor bea la sedinte, plus toate celelalte organizatorice, in alte orase deja au inceput sa curga proiectele. La Iasi se discuta de autobuze si de modernizarea transportului in comun, la Cluj se voteaza deja PUZ-uri (sedinta de CL de la Cluj de ieri a avut nu mai putin de 40 de puncte pe ordinea de zi), la Braila se infiinteaza Consilii Cetatenesti si nu mai continuu. La Galati, deocamdata, am mai finantat cu doua HCL-uri doua societati, dintre care una falimentara iar cealalta pe pierdere operationala: Calorgal si Transurb.

Nu-i nimic, nu ne pierdem speranta si continuam sa fim constructivi si sa propunem solutii concrete. Iata trei dintre ele:

Mai jos se afla un tabel cu finantarile europene disponibile AZI pentru autoritatile publice locale. Acest lucru inseamna ca liniile respective de finantare sunt publicate, apelurile sunt deschise iar banii asteapta sa fie accesati.

Ce s-ar putea finanta AZI la Galati:


Varianta ocolitoare Galati in conditii de autostrada
1. Centura ocolitoare. Mult dorita, mult proiectata, mult discutata, mult promisa in campaniile electorale, centura ocolitoare moderna a Galatiului. Primaria ar trebui sa semneze cat mai repede un parteneriat cu Consiliul Judetean (pentru eligibilitate) si sa scoata la licitatie rapid elaborarea proiectului de finantare de catre o companie specializata. In al doilea rand, ar trebui sa introduca cat mai repede in sedinta de Consiliu Local anexa de proiecte concrete a Planului de Mobilitate Urbana, ce a fost votat anul trecut in CL intr-un mod incomplet. Despre aceasta au aparut articole in presa si aici si aici si aici si aici. Ca sa fiu mai clar, in acest moment, Galatiul nu poate accesa nici un fond european pentru transport din cauza faptului ca proiectele dezbatute impreuna cu societatea civila au fost trecute incomplet in anexa acestuia iar, mai apoi, in sedinta de Consiliu Local, au disparut cu totul. Votarea anexelor planului de mobilitate urbana este al doilea pas urgent. Nu in ultimul rand, este imperativa si urgenta semnarea parteneriatului cu Consiliul Judetean Braila si Primaria Braila, pentru a demara lucrarile intr-un mod integrat si tinand cont de viitorul comun al celor doua orase. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 16.11.2016

Societatea civila isi afirma, din nou, sustinerea oricaror initiative constructive pentru oras. Ne punem la dispozitie resursele pentru realizarea acestor proiecte. Junior Chamber International, alaturi de mai multe asociatii, a contribuit activ la construirea acestor proiecte. Facem un apel la Primarul in functie, la grupurile politice din majoritatea si din opozitia Consiliului Local, sa instituie un regim de lucru alert, pentru corectarea erorilor din trecut si incadrarea in termenele si calendarele de finantare europeana, mai ales avand in vedere faptul ca traim intr-un secol al vitezei, iar Galatiul a pierdut deja prea multe trenuri.

Reabilitare termica Bucuresti
2. Reabilitarea termica a municipiului Galati. Primaria, prin departamentul de asociatii de proprietari, ar trebui sa intre urgent intr-un proces de reformare si redactare a proiectelor pentru reabilitare termica. Scrierea a 12 proiecte de finantare in patru ani, dintre care 3 in acest an, ar asigura reabilitarea termica a peste 60% din toate apartamentele din Galati. In cadrul acestei linii de finantare se poate realiza un audit energetic municipal, se pot reabilita termic blocurile din cartierele cu o densitate foarte mare de locuitori si, poate cea mai importanta masura, pe termen lung, se poate realiza contorizarea individuala a apartamentelor, din punctul de vedere al termoficarii. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este de 16.11.2016. Facem din nou un apel la fortele de opozitie si la majoritatea din Consiliul Local pentru a actiona cu celeritate si a se incadra in termenele din acest an. Si in acest caz, asociatii de profil, precum Romania Green Building Council, si-au exprimat disponibilitatea de a contribui la un astfel de demers.

Str. Domneasca
3. Reabilitarea str. Domneasca, permeabilizarea filtrata a traficului conform Planului de Urbanism General aprobat, punerea in valoare a patrimoniului istoric. Asociatia Galati Orasul Meu, Asociatia Miscarea pentru Implicare Civica, precum si alte asociatii interesate de dezvoltarea orasului Galati sau proprietari de imobile din zona, au propus si au promovat in ultimii 10 ani proiecte de reconversie si punere in valoare a centrului istoric. Si in acest caz, Primaria si Consiliul Local au posibilitatea sa utilizeze aceasta expertiza, adunata de-a lungul anilor, de catre membrii asociatiilor de profil si sa aplice imediat la sursele de finantare europeana descrise mai jos. Este de mentionat ca si in acest caz, pentru a fi eligibila, Primaria trebuie sa propuna si sa treaca prin Consiliul Local lista de proiecte propuse de societatea civila in cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila. 

Nu in ultimul rand, pentru ca partea de cofinantare a acestor proiecte din bugetul local sa poata fi alocata multi-anual, pe urmatoarele exercitii bugetare, este recomandata demararea procedurilor de bugetare participativa a Bugetului Local al Municipiului Galati, pentru anii 2017 - 2018 - 2019 - 2020 si construirea unei viziuni bugetare pe termen lung. Din nou, Clujul este un exemplu pentru toate celelalte orase de provincie din Romania, implementand bugetul participativ de peste 7 ani. Pentru idei de implementare la Galati, poate fi accesat acest link, acest link sau acest link.

Mai jos se afla sursele specifice de finantare disponibila:


Spor la treaba!

miercuri, 6 iulie 2016

Ieri ai platit 30 lei la Calorgal si Transurb

FOTO: jurnalul.ro
Ieri a avut loc cea de-a doua sedinta (extraordinara) de Consiliu Local din acest mandat. Haideti sa vedem despre ce au discutat alesii:

1. Despre functii

Primul lucru a fost sa discute despre ce consilieri fac parte din ce comisii. S-a stabilit componenta, nu stiu daca si presedintii. Probabil ca asta se va negocia ulterior.

Nu se stie cum a votat nici puterea (PSD, UNPR, ALDE) si nici opozitia (PNL, PMP, Independentul). Asteptam publicarea, pe site-ul Primariei, a procesului verbal al sedintei. Asta daca nu cumva s-a votat secret, iar atunci nu vom afla niciodata.

2. Despre bani pentru apa calda

Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a fost propunerea puterii de alocare a sumei de 3,7 milioane lei din Bugetul Local (sunt curios care este temeiul juridic pentru aceasta realocare bugetara sau daca aceasta suma a fost deja prevazuta in buget inca de anul trecut ...) pentru plata pierderilor din sistemul de alimentare cu apa calda.

Cine si cum a votat?

PUTEREA: evident, PRO, doar ei au propus.
OPOZITIA: intreaga opozitie prezenta in sala a votat ... PRO. Consilierii PNL au fost de acord ca acesti bani sa se indrepte spre acoperirea unor pierderi aparute pe perioada mandatului trecut. Un partid de dreapta si o garnitura nou-nouta de consilieri, fara sa cunoasca exact cauzele care au dus la falimentarea sistemului, au luat 15 lei de la fiecare cetatean al Galatiului si au achitat factura incompetentei celor care au adus sistemul de termoficare in starea actuala. ... si asta fara sa ii oblige nimeni ...

3. Despre bani pentru transportul in comun

In continuare, Consiliul Local a decis ca, in ciuda faptului ca Transurb ar trebui sa fie o companie profitabila, detinand in acelasi timp si pozitie de monopol pe transportul local in comun, sa acorde o noua subventie de 4 milioane lei.

Cine cum a votat?

PUTEREA: evident PRO, in calitate de initiatori.
OPOZITIA: V-ati gandi ca opozitia a facut ceea ce ii sta bine sa faca unei opozitii: sa se opuna, sa voteze, argumentat, CONTRA. Ei bine, nu. Consilierii PNL au votat, si de aceasta data, PRO. Au fost de acord, ca liberali, ca o companie ce detine monopol are voie sa fie si neprofitabila, iar pierderile trebuie sa fie platite ... ati ghicit ... tot de voi. Inca 16 lei de la fiecare cetatean pentru achitarea facturii unui management in pierdere. Bravo!

4. Despre inca niste functii

S-a propus un fel de caiet de sarcini cu privire la profilul viitorului ocupant al postului de City Manager. Nu se stie cum s-a votat ... probabil PRO pe toata linia.

Concluzie: Desi ma revendic un om de dreapta, cu convingeri liberale si progresiste, observ cu tristete faptul ca, la Galati, PNL tocmai a fost de acord ca establishmentul rezultat in urma alegerilor sa confiste cate aprox. 30 de lei de la fiecare cetatean si sa plateasca astfel pierderile si incompetenta vechilor administratii.

Concluzie interogativa: Ma intreb daca nu cumva situatia e si mai trista decat atat. Daca nu cumva  lipsa unui atasament fata de ideologie i-a facut pe liberali sa voteze astfel ??? - poate ceva mai putin: tocmai o negociere subterana pe functii de presedinti de comisii sau chiar si mai putin: pe componenta lor.

Pai cu asa o opozitie, sa tot fii Primar!

duminică, 3 iulie 2016

Ce-au facut in ultimele (primele) 4 saptamani de la alegeri?

De la alegerile locale pana azi, m-am intors in societatea civila si am reluat proiectele antreprenoriale pe care le demarasem inainte de alegeri. In aceste trei luni am pus totul pe stand-by dar experienta din campania electorala a fost transformatoare. Am cunoscut atat de multi oameni, atat de diferiti si am facut atat de multe lucruri pe care nu le mai facusem niciodata, incat, desi sunt tot in Galati, parca traiesc intr-un alt loc. Mi-am facut foarte multi prieteni.

Probabil si mai multi adversari (ma feresc de cuvantul dusmani, desi probabil ca stau si ei la panda).

Intre timp am revenit la sedintele JCI GI Galati unde m-am reintalnit cu prietenii. Am facut planul pentru restul anului si am demarat proiectele care stateau in asteptare. Miercuri ma duc la schimbarea de colan la Rotaract iar de weekendul urmator reiau intalnirile la bere cu putinii alumni AIESEC care mai sunt prin Galati.  

Totodata pun la cale un alt proiect pentru Galati, despre care veti auzi multe in curand, probabil odata cu conferinta AFACERI.RO. Stay tuned.

Pe plan personal, sunt la mijlocul recuperarii celor 5 -6 Kg pierdute in campanie, am reusit sa ma joc indeajuns cu fiica-mea incat sa recuperez faptul ca nu am vazut-o mai deloc doua luni de zile si sa petrec mai mult timp cu Alexandra.

De aici porneste ideea acestei postari. Ieri am plecat la plimbare pe Domneasca, pana pe Faleza si inapoi. Experienta a fost mai mult decat neplacuta, a fost de-a dreptul deprimanta. O descriu mai jos:

  • Pe Domneasca (o zona care ar trebui sa fie a teraselor, arhitecturii vechi puse in valoare, a magazinelor, a promenadei, porumbeilor care ciugulesc printre picioare, a copiilor care alearga spre ei sa-i sperie) am fost, parca ca niciodata, afumati de gaze de esapament, un trafic intens, o galagie nemaipomenita facuta de cativa smecheri care fie pe motoare, fie pe masini, faceau liniute plecand dinspre Modern inspre Parfumul Teilor. Si asta de nenumarate ori. Iar politie ioc.
  • Intr-un final, in zare, am vazut un girofar care a oprit, ce sa vezi, o masina impodobita de nunta, nicidecum pe grozavii care ambaleaza motoarele la maxim si merg cu 120 Km/h pe Domneasca.
  • Cand am ajuns in zona Hotel Dunarea - Romarta am observat, din nou, cativa copaci toaletati slutiti, pentru care nici acum nu am inteles daca Primaria are vreo solutie sau nu.

  • FOTO: madeingalati.ro
  • Zona fantanilor (Spicul) mi-a adus aminte de clipul pe care l-am facut in campanie. O haita, de data aceasta de 15 - 20 de caini, dormea linistita pe iarba.
  • Pe aleea de la P-uri si pana la zid, atmosfera era linistita, lumea iesise la plimbare. Mi-a atras totusi atentia faptul ca, din loc in loc, aparusera niste covorase albe de coji de seminte. Politie locala ... ioc.
  • Am ajuns la zid (si acolo plin de coji de seminte pe jos), ne-am aruncat o privire spre Faleza inferioara si ne-am hotarat ca repede, repede, repede sa ne intoarcem acasa.
Pe drum mi-am dat seama de urmatoarele:

De la alegeri incoace, fara falsa modestie, am semnat doua contracte, am demarat in societatea civila un proiect, am schimbat trei ferestre acasa, am inceput, din nou, sa am grija de gradina din fata blocului, sa scriu, am reluat o carte pe care o abandonasem, de Kahneman (si care, probabil mi-ar fi fost de folos in alegeri), am facut o curatenie generala la Bankers, am ajutat un prieten care avea nevoie de ajutor in propria afacere, am scris un proiect (mic dar foarte misto) si am inceput cateva negocieri la Bucuresti.

Probabil unii dintre noi, de la alegeri incoace, au facut si mai multe de atat.

Dar de la alegeri incoace, Primaria si Consiliul Local (in afara de faptul ca au impartit functii), ce au mai facut?

Ce-au facut in ultimele (primele) 4 saptamani de la alegeri?

De la alegerile locale pana azi, m-am intors in societatea civila si am reluat proiectele antreprenoriale pe care le demarasem inainte de alegeri. In aceste trei luni am pus totul pe stand-by dar experienta din campania electorala a fost transformatoare. Am cunoscut atat de multi oameni, atat de diferiti si am facut atat de multe lucruri pe care nu le mai facusem niciodata, incat, desi sunt tot in Galati, parca traiesc intr-un alt loc. Mi-am facut foarte multi prieteni.

Probabil si mai multi adversari (ma feresc de cuvantul dusmani, desi probabil ca stau si ei la panda).

Intre timp am revenit la sedintele JCI GI Galati unde m-am reintalnit cu prietenii. Am facut planul pentru restul anului si am demarat proiectele care stateau in asteptare. Miercuri ma duc la schimbarea de colan la Rotaract iar de weekendul urmator reiau intalnirile la bere cu putinii alumni AIESEC care mai sunt prin Galati.  

Totodata pun la cale un alt proiect pentru Galati, despre care veti auzi multe in curand, probabil odata cu conferinta AFACERI.RO. Stay tuned.

Pe plan personal, sunt la mijlocul recuperarii celor 5 -6 Kg pierdute in campanie, am reusit sa ma joc indeajuns cu fiica-mea incat sa recuperez faptul ca nu am vazut-o mai deloc doua luni de zile si sa petrec mai mult timp cu Alexandra.

De aici porneste ideea acestei postari. Ieri am plecat la plimbare pe Domneasca, pana pe Faleza si inapoi. Experienta a fost mai mult decat neplacuta, a fost de-a dreptul deprimanta. O descriu mai jos:

  • Pe Domneasca (o zona care ar trebui sa fie a teraselor, arhitecturii vechi puse in valoare, a magazinelor, a promenadei, porumbeilor care ciugulesc printre picioare, a copiilor care alearga spre ei, sa-i sperie) am fost, parca ca niciodata, afumati de gaze de esapament, un trafic intens, o galagie nemaipomenita facuta de cativa smecheri care fie pe motoare, fie pe masini, faceau liniute plecand dinspre Modern inspre Parfumul Teilor. Si asta de nenumarate ori. Iar politie ioc.
  • Intr-un final, in zare, am vazut un girofar care a oprit, ce sa vezi, o masina impodobita de nunta, nicidecum pe grozavii care ambaleaza motoarele la maxim si merg cu 120 Km/h pe Domneasca.
  • Cand am ajuns in zona Hotel Dunarea - Romarta am observat, din nou, cativa copaci toaletati slutiti, pentru care nici acum nu am inteles daca Primaria are vreo solutie sau nu.

  • FOTO: madeingalati.ro
  • Zona fantanilor (Spicul) mi-a adus aminte de clipul pe care l-am facut in campanie. O haita, de data aceasta de 15 - 20 de caini dormea linistita pe iarba.
  • Pe aleea de la P-uri si pana la zid, atmosfera era linistita, lumea iesise la plimbare. Mi-a atras totusi atentia faptul ca, din loc in loc, aparusera niste covorase albe de coji de seminte. Politie locala ... ioc.
  • Am ajuns la zid (si acolo plin de coji de seminte pe jos), ne-am aruncat o privire spre Faleza inferioara si ne-am hotarat ca repede, repede, repede sa ne intoarcem acasa.
Pe drum mi-am dat seama de urmatoarele:

De la alegeri incoace, fara falsa modestie, am semnat doua contracte, am demarat in societatea civila un proiect, am schimbat trei ferestre acasa, am inceput, din nou, sa am grija de gradina din fata blocului, sa scriu, am reluat o carte pe care o abandonasem, de Kahneman (si care, probabil mi-ar fi fost de folos in alegeri), am facut o curatenie generala la Bankers, am ajutat un prieten care avea nevoie de ajutor in propria afacere, am scris un proiect (mic dar foarte misto), si am inceput cateva negocieri la Bucuresti.

Probabil unii dintre noi, de la alegeri incoace, au facut si mai multe de atat.

Dar de la alegeri incoace, Primaria si Consiliul Local (in afara de faptul ca au impartit functii), ce au mai facut?

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.