miercuri, 10 februarie 2016

3000 de noi joburi / an la Galati

Cu totii ne dorim bunastare si bune conditii de trai. Dar ce rol poate juca Primaria in cazul municipiului Galati? Multi spun ca nici unul si ca Primaria nu poate crea ea insasi locuri de munca. Cum ca treaba Primariei ar fi sa dea cu matura pe strada, sa deszapezeasca, sa ude iarba, sa faca parcuri, sa adune cainii si cam atat. In realitate, autoritatile publice locale detin toate parghiile pentru a genera prosperitate si un trai mai bun. Economistii stiu faptul ca bunastarea oricarui oras este o functie de doua variabile: dinamica populatiei si progresul stiintific si tehnologic.

Avand in vedere faptul ca in Galati majoritatea tinerilor nu isi gasesc un loc de munca dar si faptul ca domeniile inovative nu sunt foarte bine reprezentate, nu putem trage decat o singura concluzie: Galatiul va renaste doar cand aceste doua variabile vor inregistra cresteri. Pana atunci, nici calitatea vietii, nici PIB-ul pe cap de locuitor la Galati nu vor spori.

Prima conditie: cresterea populatiei.

Populatia trebuie sa intre pe o tendinta de crestere, deci tinerii si adultii activi sa inceapa sa se reintoarca la Galati. Or, acest fenomen se va intampla doar daca acestia vor avea aici oportunitati de cariera semnificative, poate nu la acelasi nivel cu Bucurestiul dar macar comparabile cu cele din Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov sau Constanta. Galatiul, de la Revolutie pana in prezent, a pierdut peste 60.000 de cetateni activi, deci peste 60.000 de slujbe. O parte dintre acestea se pot recupera cu ajutorul unor programe puse in aplicare de Primarie. Unul dintre ele se refera la intreprinzatori.

Tot în aceasta categorie se incadreaza si persoanele care se afla inca la Galati, dar vor continua sa plece intr-un ritm din ce in ce mai accelerat din cauza conditiilor de locuire. Orice adult isi doreste o locuinta cu un confort sporit, invatamant de buna calitate pentru copii, servicii sanitare pentru ei insisi, siguranta si securitate, aer curat si modalitati de petrecere a timpului liber. Pe scurt: conditii civilizate de locuire. Este datoria noastra, a comunitatii, sa reusim sa cream un astfel de mediu. Nu are rost să ne facem iluzii ca populatia Galatiului va creste, daca nu reusim sa punem in functiune un sistem administrativ local, capabil sa realizeze aceste deziderate. Pana atunci, oamenii vor continua sa paraseasca orasul nostru deoarece standardul de locuire in alte orase este mult mai ridicat.


Cea de-a doua conditie: progres tehnologic.

La Galati trebuie sa reincepem sa cream valoare adaugata mare. Odata cu deschiderea Combinatului Siderurgic, a Santierului Naval, a celorlalte unitati economice, acest tip de progres s-a realizat. Pe deasupra, Universitatea Dunarea de Jos, prin facultatile de Nave, Mecanica, Automatica, Informatica, Stiinte exacte, a reprezentat mereu un pol al inovarii, al excelentei si un motor de dezvoltare economica. In prezent, acestea sunt inca in functiune, dar ce folos, daca studentii, dupa ce finalizeaza studiile la Galati, pleaca in alta parte pentru ca aici nu au unde se angaja? Din nou, Primaria ar trebui sa realizeze un program pentru a opri aceasta scurgere de inteligenta din Galati. In timp ce Universitatea Dunarea de Jos reprezinta un rezervor de tineri pregatiti, gata de munca, comunitatea noastra nu are capacitatea de a astupa gaurile acestui rezervor, de a absorbi aceasta forta de munca, pentru ca aceasta resursa valoroasa, inteligenta, sa nu se piarda, fiind folosita de alte comunitati din Romania sau chiar alte tari.

Dar de fiecare data cand societatea civila este intrebata cu privire la aceste aspecte, sau unele similare, i se reproseaza faptul ca nu vine si cu unele solutii. In continuare va propunem o solutie concreta cu ajutorul careia nu numai ca vom crea peste 3.000 de locuri de munca pe an, dar vom obtine si acea valoare adaugata mare, acel progres.

Dupa cum spuneam mai sus, acest program se refera la incurajarea celor intreprinzatori. Dintre marile orase ale Romaniei, Galatiul are cea mai mica rata de tineri care devin intreprinzatori iar o statistica recenta realizata de Forbes, plaseaza Galatiul abia pe locul 18 ca mediu de afaceri.

Dintre cele care se deschid, foarte putine isi desfasoara activitatea in domenii creative, cum ar fi informatica, tehnologia computerelor, comunicatii (TC&C) sau inginerie. 

In prezent, Primaria Galati investeste peste 8 Milioane de euro intr-un sediu adminsitrativ, pozitionat exact langa Prefectura Galati, sediu dotat cu birouri ultramoderne, parcare subterana, sala multimedia si multe alte facilitati. Acest sediu, desi va avea si birouri de relatii cu publicul, va fi utilizat majoritar de functionari. Cu alte cuvinte investim acesti bani in birouri, mobilier, parcaj subteran pentru functionari si alte conditii similare pentru administratorii orasului, dar nu pentru cetatenii sai. Mai mult, luand in considerare costul cu chiria platit de Primaria Galati in prezent, acest sediu se va amortiza abia peste 40 de ani, adica atunci cand copiii nostri, ai celor in varsta de 30 de ani, deja vor avea copii.

Ce propunem noi?

Dupa finalizarea lucrarilor, haideti sa transformam aceasta cladire, dintr-o viitoare cladire pentru birocrati, intr-o cladire pentru intreprinzatori. Primaria, in parteneriat cu Universitatea Dunarea de Jos, cu ONG-urile, cu patronatele, are oportunitatea de a crea peste 500 de noi firme pe an, daca este de acord ca in loc de sediu administrativ, sa inaugureze cel mai mare incubator de afaceri din Romania. Daca fiecare nou intreprinzator va avea doi angajati, atunci din start se vor crea 1.500 de locuri de munca. Cum impactul orizontal, in industriile creative sau tehnologice, este mai mare decat in servicii, iar acesti intreprinzatori ar avea minim un furnizor si minim un client, numarul de locuri de munca nou create ar fi de minim 3.000 pe an. Pentru acest lucru, ar fi necesara doar o Hotarare de Consiliu Local in acest sens, pentru schimbarea destinatiei cladirii si un protocol de colaborare intre autoritati si ceilalti parteneri.


Mai mult decat atat, Consiliul Local isi va putea desfasura ulterior sedintele in sala multimedia a acestui mare incubator de afaceri, demonstrand astfel, chiar si simbolic, faptul ca sustine si este alaturi de tinerii intreprinzatori la inceput de drum.

Dar cum ar functiona?

Intocmai ca la Cluj. Cel mai mare parc industrial din Romania a inceput la fel si este o poveste de succes. Oricine are un plan de afaceri si doreste sa isi deschida o firma, are posibilitatea de a aplica sa devina membru al acestui incubator de afaceri. Selectiile vor fi realizate de catre o echipa independenta de experti, consultanti, membri ai ONG-urilor focalizate pe antreprenoriat, Universitatea Dunarea de Jos, Universitatea Danubius, reprezentanti ai Registrului Comertului, patronate si altii interesati.


Odata devenit membru al acestui incubator, toti intreprinzatorii (500 in fiecare an), vor avea acces la urmatoarele facilitati gratuite:

1. Sediu social, gratuit in primul an de activitate, in interiorul cladirii.
2. Acces gratuit la internet.
3. Servicii de contabilitate, imprimare, secretariat, corespondenta, telefonie la preturi reduse, sau chiar gratuite, in functie de planul de afaceri.
4. Organizarea de prezentari, training-uri, evenimente, expozitii.
5. Acces gratuit la consultanta financiara, fiscala, juridica si consultanta in management.

Tot in cadrul acestui incubator de afaceri, oricine are un plan de afaceri acceptat, are posibilitatea de a accesa servicii gratuite de consultanta pentru obtinerea de finantari nerambursabile, atat guvernamentale, cat si europene. Astfel, s-ar putea crea o echipa de specialisti care sa sustina inclusiv viitoarele proiecte pe fonduri europene desfasurate de Primarie.

Am putea transforma ceea ce actuala administratie isi doreste sa fie o cladire birocratica, intr-un centru de afaceri prosper, care contribuie la crearea de noi locuri de munca, la noi afaceri si la dezvoltare economica de lunga durata.

Vom promova toate aceste afaceri nou create, la nivel local, national si international.
Vom invita ca parteneri in toate aceste proiecte si alti actori ai societatii civile.

Incubatorul de afaceri ar functiona in primii 2 ani cu fonduri de la bugetul local, dar ulterior s-ar autosustine, inchiriind unele dintre spatiile disponibile unor companii multinationale. Astfel, in final, Primaria nu ar mai trebui sa investeasca bani in acest proiect, el devenind autosustenabil.



Dar unde va avea Primaria sediu? Cum rezolvam aceasta problema?

Daca intr-adevar, Primaria Galati are nevoie de un nou sediu, mai incapator, in Municipiul Galati exista numeroase cladiri de birouri spatioase, care ar putea adaposti administratia. Cateva exemple:

· Fostul sediu al unei banci comerciale, pe str. Brailei. Asa numita cladire „banca neagra”.
· Fostul sediu al companiei de stat, Romtelecom.
· Fostul sediu al Institutului de Proiectari Judetene (include parcare subterana).
· Fostul sediu al CFR.
· Fostul Hotel Turist.

Chiria platita pentru unul dintre aceste spatii de birouri, cu siguranta nu ar depasi 15 – 20 mii Euro pe luna, adica atat cat plateste Primaria Galati si in prezent. Astfel, nici nu s-ar mai pune problema ca investitia intr-o cladire proprie s-ar amortiza in 40 – 50 de ani. Iar daca negocierea cu proprietarii s-ar face intr-un mod eficient, probabil ca acestia ar si renova cladirea pentru a fi ocupata in conditii civilizate.

Punerea in aplicare a unui astfel de plan ar aduce un impact pozitiv enorm asupra mediului economic local, dar si asupra administratiei publice, care ar deveni mai eficienta, mai transparenta fara a aloca resurse financiare foarte mari.

Aruncam astfel o provocare, poate chiar o minge la fileu, tuturor candidatilor la fotoliul de primar, cat si Primarului in functie, sa isi asume cu adevarat rolul de facilitator al cresterii bunastarii galatenilor, prin adoptarea de masuri serioase, curajoase si reale, pentru cresterea economica locala si, poate pentru prima data, dupa 25 de ani, sa renuntam cu totii la lozinci goale de continut.

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.