marți, 4 aprilie 2017

Duminică am semnat un pact. Cu cine?

Cu unii dintre cei mai vizionari oameni pe care i-am cunoscut, am luat decizia ca, începând de săptămâna aceasta, să mă implic activ în schimbarea României, așa cum nimeni, după 1989, nu a făcut-o: de jos în sus.

Începând cu mine,
Continuând cu familia,
Cu prietenii,
Cu cartierul,
Cu orașul,
Cu comunitatea

Și astfel, schimbând întreaga țară.

Comunitate după comunitate.

Astfel, duminică am candidat și am fost ales în funcția de secretar general al PACT.

Am acceptat aceasta provocare pentru că, după ce am purtat discuții, în ultimele luni, cu lideri emergenți ai României, din politică și din mediul ONG, am ajuns la concluzia că forța unei națiuni este dată de forța comunităților ei. De aceea, orice politică este, de fapt, locală. Politicile naționale trebuie să reprezinte reverberația politicilor locale întrucât orice tip de politică națională are impact local, la nivelul cetățeanului, Dacă politicianul sau cetățeanul servește instituțiile și birocrația, frânează dezvoltarea. Dacă politicianul sau cetățeanul servește cetățenii, încurajează dezvoltarea.

Aceasta este explicația pentru care democrația reală se construiește de jos în sus, dinspre cetățean înspre instituții, dinspre local înspre național și nu invers.

Am început deja sa construim prima mișcare politică din România concentrată pe urbanizarea comunităților locale.

Alături de Tianu, de Lucian, de Dragoș, de Vali, de Andrei, Mădălin, de Mihai, Oana,Vali, Octav, Dani, Delia, Alex, Alexandra, Marcel, Dan, Tudor, Bogdan, Alisa, Ciprian, Iulian, Alexandru, Anton, Andreea și alții, lucram deja la un model de dezvoltare.

Vă voi (și vă vom) ține la curent cu toate lucrurile pe care le facem zi de zi.

Pentru a răspunde la întrebarea din titlu:

PACT-ul nu este despre noi ci este "cu" voi, dar cel mai important este că nu este neapărat un PACT "cu" cineva, ci că este un pact "pentru":

În primul rând este un

PACT PENTRU ROMANIA: pentru recuperarea decalajelor față de țările din Uniunea Europeană, într-o singură generație: aceasta.

În al doilea rând este un

PACT PENTRU comunități de oameni liberi: comunități cu oameni dinamici, conectați la noua economie, ce își asumă rolul de cetățeni implicați și orientați spre viitor.

În al treilea rând, în ceea ce mă (ne) privește, este un

PACT PENTRU GALAȚI: pentru ca Brăila și Galați să devină o regiune metropolitană prietenoasă, cu un rating investițional în creștere.

Dar ce ideologie are PACT? Care sunt măsurile pe care le susține? Dați-mi puțin timp. Abia au trecut alegerile, abia au trecut protestele :)

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.