miercuri, 20 ianuarie 2016

Moldova, eliberata!

Mi-am dorit ca aceasta postare sa fie tot cu privire spre bugetul local al Galati-ului. Totusi, cred ca evenimentele din Republica Moldova sunt prea importante pentru nu amana analiza promisa.


Foto: Renato Usatii, liderul pro-Kremlin al partidului "Partidul Nostru".
In cazul in care nu ati urmarit presa, la Chisinau este in desfasurare o lupta intre partidele pro-ruse, finantate de Moscova, si celelalte forte parlamentare, nu musai unioniste, dar cu o orientare mai europeana si cu aspiratii democratice. Pentru moment se pare ca gruparea formata de Prim-ministrul propus a castigat in Parlament majoritatea. Mii de demonstranti au luat cu asalt Parlamentul Republicii Moldova si se pare ca au fortat intrarea. Parlamentarii care au votat pro Plahotniuc au fost evacuati printr-un tunel secret ... sau cel putin asa scrie presa locala. Totodata, alegerile anticipate nu sunt o solutie, datorita faptului ca unionistii si pro-europenii ar fi minoritari, foarte multi dintre ei fiind plecati din tara.

In prezent, in fata Parlamentului din Chisinau arde un mare foc de tabara iar demonstrantii, pare ca construiesc o baricada. Depunerea juramantului a fost amanata si va fi anuntata maine. Analistii politici romani, inclusiv unii specializati, precum Armand Gosu sau Eugen Tomac, avertizeaza ca situatia destabilizeaza intreaga zona. Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal a fost luat la pumni de demonstranti. Cam aceasta este situatia care se vede la televizor si pe facebook. Internetul este in acest moment cazut in toata Moldova iar posturile locale de televiziune (in afara de TVR Moldova), au oprit emisia.

Daca doriti detalii suplimentare, chiar si cei plecati din tara, incercati sa identificati TVR international unde este posibil sa fie preluat TVR Moldova sau TVR 1. Pe net, se poate urmari aici, dar serverele tin din 2 in 2..

O analiza mai veche a Stratfor mi-a atras atentia. Compania afirma aici faptul ca Moscova ar putea fi de acord cu reorientarea Republicii Moldova spre Vest si chiar cu o miscare unionista, cu conditia ca aceste miscari sa se opreasca la Nistru. Cu alte cuvinte, Rusia nu este dispusa sa renunte la aceasta linie strategica militara, reprezentata de limita dintre Republica Moldova si Transnistria. Pentru a lua o astfel de decizie, Republica Moldova, trebuie sa accepte, de facto, pierderea unei suprafete a teritoriului national, fara sa aiba siguranta ca Romania sau Uniunea Europeana vor intinde o mana ferma spre integrare sau unire, si fara chiar sa aiba siguranta ca establishment-ul politic local ar duce pana la capat un astfel de proiect.

Apoi apare problema economica. Republica Moldova are nevoie de un imprumut fulger pentru a putea plati pensiile si salariile, imprumut pe care il poate obtine doar din partea Romaniei sau Rusiei. In contextul actual, Romania este pusa in situatia ingrata de a alege intre a refuza oferirea acestui ajutor pentru a nu gira acest guvern, si a expune Moldova riscului de a fi nevoita sa se imprumute de la rusi (care abia asteapta sa "salveze" situatia), sau a pune la dispozitie banii cu buna stiinta ca acestia ar ajunge sa fie manipulati de clasa politica ce a adus Moldova in situatia actuala.

Situatia economica, politica si geopolitica de la Chisinau seamana putin cu situatia din Romania din 1989. Probabil ca s-a deschis o fereastra de oportunitate care fie, cu ajutorul implicarii active a Bucurestiului, aduce Republica Moldova pe un traseu democratic, occidental, sau, in lipsa acestei interventii energice, va arunca aceasta limba de pamant intr-o perioada de 3 - 4 decenii de saracie si, in ultima instanta, spre un statut de "failed state". Intrebarea mea, retorica dealtfel, pe langa Ukraina, oare o fi benefic pentru Romania sa aiba la granita inca un stat esuat?

Pentru cei mai sentimentali, mai jos atasez o poezie de Andrei Ionita, care mai, mai ca mi-a smuls o lacrima. Iar cine ma cunoaste, stie ca asta nu e foarte usor.

Cântă cucu, bată-l vina,
De răsună-n Bucovina;
Cântă cucu-ntr-un brăduț,
De răsună-n Cernăuți.

Când s-au împrăștiat zările, s-au împărțit și țările,
S-au dărmat hotarele și s-au pus altele.
Ne-au înghițit mările, ne-au golit satele,
Ne-au alungat mamele și ne-au pus zăvoarele.

Suntem copiii unei văduve batrane
Pe cale de moarte, pierdută-n trecut
Ce-și duce cu greu crucea pe spate.
Doamne, unde se-ascunde acum cucoana Dreptate?
Unde-a fost îngropată, s-o dezgropăm cu măinile goale,
Sau poate, s-o strângem la piept.

Cântă cucu, bată-l vina,
De rasuna-n Bucovina;
Cântă cucu-ntr-un brăduț,
De răsună-n Cernăuți.

Din văzduh, din glii trecute prin mii de făclii,
Șoptite de vânt și-ascunse-n adânc de pământ,
Prin morți se strecoară dar nu pot sa moară
Suflete de nai ce le-auzi plângând.
Suntem un popor, un popor ce fără dreptate,
Pierdut e, prin vreme, dar tot mai razbate,
Cu capul plecat și suliți la spate,
Cu ochii legați și mâini dezlegate.

Moldova, iartă-ți feciorii și cheamă-i acasă,
Că ei tot se luptă cu dorul ce-apasă,
Și nu te mai, nu te mai, nu te mai lasă, cheamă-i te rog,
Ridică-le capul, și iartă-i pe toți: bogatul, saracul.

A venit vremea,
Nu sta-ngenuncheată,
MOLDOVA, E VREMEA SA FII ELIBERATA!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.