marți, 11 august 2015

Democratia prost inteleasa

Sigur ati auzit, mai ales din partea unor oameni in varsta, care au fost educati si si-au trait prima parte a vietii sub dictatura comunista, aceasta expresie: Dom'le, democratia asta a fost prost inteleasa." In articolul de fata nu judec autoritatea acestor persoane in teoria sistemelor politice, din doua motive: primul pentru ca stim cu totii ca acestia nu au nici o autoritate, si al doilea, faptul ca nu rezolvam nimic, iar acest blog, dupa cum am mai scris, imi doresc sa fie unul al solutiilor concrete.

Ceea ce analizam, in schimb, este faptul ca cei care sustin acest lucru, ca democratia a fost prost inteleasa, au intr-adevar dreptate, dar in cu totul alt sens.

Astazi la Galati mai suntem 250.000 de locuitori care inca nu am plecat din oras, iar asta conform recensamantului din 2011; de atunci probabil ca am ramas si mai putini. Din Consiliul Local fac parte, confom site-ului Primariei, 27 de consilieri alesi pe liste de partid. Cu alte cuvinte, in prezent fiecare consilier reprezinta 9260 de cetateni. Cum acestia nu au fost alesi pe colegii electorale ci pe liste generale, este foarte greu de spus cine pe cine reprezinta, mai ales ca nici macar partidele nu detin vreo statistica. Daca tu ca cetatean doresti sa schimbi un impozit local pentru ca ti se pare prea mare pentru zona in care locuiesti, sau doresti (in virtutea principiului reprezentativitatii) ca in Consiliul Local sa se initieze, in numele tau, o hotarare prin care sa se reamenajeze un parc in cartier, nu stii carui consilier sa i te adresezi, pentru ca pur si simplu, nu exista consilierul "tau". Toti consilierii sunt ai nostri ai tuturor si ai nimanui deoarece ne reprezinta pe toti si pe nimeni in acelasi timp. Ce ramane de facut, daca intr-adevar iti doresti acel parc sau acel impozit mai mic?

Iti ramane o singura solutie: initiativa cetateneasca. Strangi semnaturi si introduci pe ordinea de zi un Proiect de Hotarare. Si aici se rupe filmul. Daca iti doresti sa ai o initiativa cetateneasca iti trebuie, conform legii 215, art. 109, nu mai putin de 5% din populatia cu drept de vot. Daca se pastreaza media nationala de aprox. 86% a populatiei cu drept de vot, rezulta ca la Galati, pentru ca o initiativa cetateneasca sa intre in sedinta de Consiliu Local, sunt necesare 11.000 de semnaturi. Cred ca in realitate sunt si mai multe.

Pai cum vine asta? Ai nevoie de mai multe semnaturi decat toti cetatenii reprezentati de un Consilier? Ceva e dubios aici. Cand am facut pentru prima data acest calcul am inteles de ce la Galati, pana in prezent, nu a existat nici o initiativa cetateneasca.

Solutia? Ce ar fi sa incercam o initiativa cetateneasca asa ... in joaca? Un subiect usor, care sa nu aiba implicatii bugetare si care sa fie relevant pentru comunitate. Sunt foarte curios daca ar avea sustinere intre cetateni ...

Daca nu, ceva nu suna bine aici, cred ca democratia asta a fost prost inteleasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.