miercuri, 3 februarie 2016

Scrisoare deschisa catre Dacian Ciolos




Domnule Prim-Ministru,

Vă vorbește un rocker. Unul care a petrecut mult timp în locuri precum Colectiv și pe care doar norocul l-a ferit de o nenorocire ca cea întâmplată în octombrie anul trecut. Vă vorbește un activist al societății civile. Unul care a participat la acele proteste de stradă care au dărâmat un guvern compromis și care v-au adus în poziția privilegiată în care sunteți. Vă vorbește un cetățean. Unul care încă mai crede în drepturile fundamentale și în datoria autorităților de a asigura menținerea unui regim democratic în România.

Din această triplă postură, vă reamintesc o parte din solicitările străzii din noiembrie anul trecut:

1. Punerea în aplicare a referendumului prin care s-a decis ca Parlamentul României să numere 300 de membri;

2. Punerea eficientă în aplicare a legii votului electronic și a votului prin corespondență.

Astăzi, cheia reformei electorale din România stă în mâinile dumnevoastră. Aveți curajul de a vă asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru aceste îmbunătățiri! Sunt esențiale vieții democratice din țara noastră. Strada care a avut un rol esențial în numirea dumneavoastră este încă acolo și vă susține. Cine din Parlament va îndrăzni să respingă acest pachet de legi pentru care vă duceți în fața lor? Și chiar dacă cineva ar face-o, nu uitați, vocile străzii încă se aud și vă vor susține mereu când le veți duce la îndeplinire obiectivele. 

Votul în două tururi la alegerile locale este elementul indispensabil al unei reforme reale și semnificative. Fără el, Parlamentul de 300 de membri și votul prin corespondență nu mai au, nici ele, nici un rost.

Domnule Prim-Ministru,

Vă aflați într-o postură providențială și grea in acelasi timp. Aveți puterea de a fi vocea unei națiuni; care riscă să devină captivă într-un sistem osificat și de a tăia nodul gordian. Noi, cei care ne punem toată încrederea și speranța în dumneavoastră, vă cerem să folosiți toate instrumentele pe care le aveți la dispoziție (inclusiv asumarea răspunderii în fața Parlamentului) pentru a repara ceea ce s-a stricat, pentru a vindeca ranile care s-au deschis, pentru a indrepta ceea ce e nedrept in Romania. Este o șansă prea importantă pentru a o rata.

Asa cum spun cei de la The Doors: The time to hesitate is through! Timpul ezitarilor a trecut.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.