marți, 15 septembrie 2015

Hai sa nu "ne mai intoarcem la electorat"

E la moda in perioada aceasta ca politicienii sa "se intoarca spre electorat." In primul rand, expresia este de criticat deoarece seamana foarte bine cu un act ratat. Cu alte cuvinte, pana cand se intorc spre electorat, au stat cu spatele la el?

Pe langa faptul ca este o exprimare nefericita, denota un lucru trist: lipsa de idei si de convingeri proprii, lipsa de proiecte individuale, lipsa de asumare a propriilor programe. Cel care isi doreste sa fie politician ar trebui sa aiba curajul sa aiba o "POZITIE" fata de un subiect care i se asaza in fata, fara a fi discutat inainte cu consilierii de imagine, asumandu-si riscul de a pierde cateva voturi, dar avand siguranta castigarii altora sau consolidarii pozitiei proprii intre cei care ii sunt dejafavorabili.

Cand aud ca raspuns la o intrebare cu privire la program "Nu conteaza ceea ce imi doresc eu, conteaza ceea ce isi doreste electoratul", nu pot decat sa ma gandesc ca, daca acea persoana ajunge intr-o pozitie de conducere, va fi mereu o marioneta. Nu va exprima opinii proprii si nu isi va asuma proiecte indraznete. Vom organiza cate un sondaj de opinie ori de cate ori va trebui sa hotaram brandul de pixuri cumparate de institutie. Ceva e dubios in asta, nu?

Pe de alta parte, de ce pleaca toti acesti politicieni de la premiza ca electoratul le stie pe toate? Dupa cum spunea, intr-un interviu, Henry Ford: "Daca i-as fi intrebat pe oameni ce isi doresc, mi-ar fi solicitat cai mai rapizi." In nici un caz un automobil. Nivelul de informare si calitatea informatiilor, ar trebui, in cazul politicienilor, sa fie superioare nivelelor electorilor. Aceasta postura si doar aceasta ii transforma din niste gulere albe lipsite de continut, cu un accesoriu vestimentar ce taie partial fluxul sanguin catre creier (numit cravata), in niste lideri ai comunitatilor locale, nationale sau trans-nationale, expusi la oportunitatea inscrierii in manualul de istorie, macar de clasa a 8 -a. Convingeti societatea civila ca solutiile voastre sunt cele corecte, si vi le va sustine, nu le mai cereti pe ale lor, pentru ca fie nu le au, fie, daca le au, va vor lua locul.

In ultimul rand, se tot vehiculeaza, atat la nivel local cat si central, tot felul de sondaje, pentru a se afla "parerea electoratului" cu privire la un politician sau altul.

Am o intrebare: au disparut adevaratii lideri din Romania? Unde sunt politicienii care modifica sondajele? Ce preferam, un politician mediocru care are 70% in sondaje, sau un lider veritabil, care reuseste cu ajutorul propriei viziuni sa creasca de la 20% la 51% ? Eu cred ca pe al doilea, pentru ca acesta castiga si al doilea mandat, si al treilea, si unii ajung Presedinti de tara. ;)

In scurt timp incepe ceea ce unii numesc "precampania" electorala. Haideti sa vedem de cate ori vom auzi expresii precum "reintoarcerea la electorat" sau "e important ce isi doresc cetatenii" sau si mai tare "conteaza vointa celor care voteaza, nu vointa clasei politice". Pun pariu ca cei care vor pronunta aceste cuvinte sunt cei pe care nu prea i-ati vazut la fata in ultimii patru ani.

Pe la mine prin cartier, sigur nu au fost.

Ce ar fi sa "nu ne mai intoarcem la electorat" si sa facem politici pentru el, in schimb.

FOTO de pe www.eternalvigilance.me 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.