miercuri, 16 septembrie 2015

Voi cum v-ati dori sa arate noua Primarie?

Recent, au fost demarate lucrarile la noua Primarie. In locul unde ar fi trebuit sa se construiasca un centru de afaceri, proiect care nu s-a mai concretizat din cauze necunoscute, urmeaza sa se construiasca o cladire nou nouta, unde isi vor desfasura activitatea cei aproximativ 400 de angajati ai Primariei Galati.

Pana acum, s-a montat un mesh care sa mascheze santierul, iar constructorul lucreaza de zor la demolarea vechilor betoane. Faptul ca santierul este mascat este un lucru foarte bun, atat din punct de vedere estetic, cat si deoarece protejeaza cumva strada Domneasca de praful ridicat in aer. Mai mult, mesh-ul descrie cumva liniile arhitectonice generale ale viitoarei cladiri, ceea ce, iarasi, este un element de noutate.

Arhitectural vorbind, nu am avut ocazia sa vad proiectul, cu exceptia fotografiei publicata in ziar. Nu imi dau seama daca aceasta cladire va fi una futurista, clasica, va copia sau nu liniile generale ale ansamblului arhitectonic urban din zona respectiva, se va incadra sau nu in peisaj, dar cu siguranta sunt, si ar trebui cu totii sa fim interesati de un alt aspect mult mult mai important. Acel aspect este urmatorul: cum va arata cladirea la interior?

Va presupune holuri lungi sau spatii largi?
Va presupune ghisee cu blaturi inalte si eventual separatoare din sticla sau birouri prietenoase cu cetatenii?
Va fi construita intr-o paradigma a piramidei, a ierarhiei, a faptului ca sefii trebuie sa stea izolati si protejati, fiecare de cate una sau doua secretare, care detin "cheia" de acces la prea-inaltimea sa, sau o paradigma matriciala, a transparentei si liberului acces?
Va fi un spatiu al colaborarii si al cooperarii sau un spatiu al birocratiei si gulerelor albe?
Vor exista filtre si control strict al accesului sau fluxuri optimizate ale persoanelor vizitatoare?
Va fi o cladire de birouri care va genera trafic sau va optimiza trafic?
Mai simplu spus, va fi un spatiu al trecutului sau al viitorului?

De aceea sunt interesat mult mai mult de cum va arata noul sediu al Primariei la interior, decat la exterior.

Unul dintre exemplele de buna organizare, de transparenta si de eficienta maxima a unei organizatii, este o companie pe care o cunoasteti cu totii. Se numeste Facebook. Iata, mai jos, cum sunt organizate birourile Facebook, si cum mi-as dori sa arate, pe interior, si la Galati, noua noastra Primarie. Cred ca este foarte important sa ne implicam si noi, cetatenii, si sa ne spunem opinia cu privire la cum ne-am dori sa interactionam cu cei care administreaza cetatea.



FOTO: www.viatal-libera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.