miercuri, 24 februarie 2016

De ce nu cad investitori din cer?

zlgalati.ro
Programele prezentate anterior aici si aici se refera la incurajarea intreprinzatorilor si la un program de reindustrializare a zonei. Am sugerat o solutie cu privire la inaugurarea rapida a celui mai mare incubator de afaceri din Romania si am conceput o schita de strategie pentru construirea unui parc industrial modern ce ar deveni, cu putin efort din partea autoritatilor, principala zona industriala a Moldovei. Haideti sa discutam si despre investitorii straini.

Dinamica populatiei si progresul tehnologic

Cele mai bune investitii straine din Romania sunt cele care utilizeaza la maxim expertiza locala, deoarece aceasta aduce cea mai mare valoare adaugata. De aceea, slujbele care provoaca in economie cel mai mare impact sunt slujbele celor cu studii superioare si, mai ales, cele in inginerie, tehnologie, comunicatii, stiinta si cercetare.

Universitatile Danubius si Dunarea de Jos investesc sume mari de bani in educarea tinerilor in domeniul economic, IT, in inginerie si in domeniul medical.

Din nou, observam faptul ca detinatorii acestor resurse intelectuale aleg sa paraseasca orasul Galati, pentru a-si construi o cariera acolo unde cunostintele acumulate sunt de folos. Anual, la Galati sunt pregatiti peste 5000 de tineri in aceste domenii, care ar putea ramane la Galati, dar parasesc orasul pentru Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov sau alte tari.

Obiectivul oricarei administratii publice locale ar trebui sa fie sa atraga investitori straini exact in aceste domenii, pentru a fructifica investitiile realizate in educatie, de catre Universitatea Dunarea de Jos si Universitatea Danubius.

Totusi, nici una dintre echipele care s-au perindat pe la Primaria Galati pana in prezent nu pare ca a manifestat vreun interes pentru aceasta categorie de cetateni.

De ce nu vin investitorii?

In acest moment, in Galati, nu exista investitori straini de mare anvergura. Raspunsul cu privire la motivul absentei acestora este pe cat de simplu, pe atat de trist. Pur si simplu, nimeni care conteaza in lume nu stie unde este Galatiul pe harta. Degeaba voteaza consilierii in Consiliul Local tot felul de pseudo-scutiri de taxe, cat timp singurii care cunosc existenta acestora suntem noi.

www.capital.ro

Promovare, promovare, promovare

Primul si cel mai important lucru pe care ar trebui sa il realizeze Primaria ar fi sa promoveze expertiza disponibila la Galati in toate colturile lumii. Altfel spus, sa faca o munca de ambasadoriat. Ar fi trebuit ca in toti acesti ani sa existe un buletin galatean de investitii in cadrul caruia, investitorilor de peste mari si tari, sa li se prezinte oportunitatile de afaceri ce se gasesc la Galati. De asemenea, sa fie promovate companiile locale ce detin experienta in anumite domenii, si care ar putea deveni usor parteneri ai potentialului investitor. Ar fi trebuit sa contina prezentarea infrastructurii disponibile pentru investitii ... cvasi-inexistenta, minima, subdezvoltata, dar ar fi trebuit prezentata ca un inceput. Ar fi trebuit prezentate toate proiectele in curs, demarate sau planificate si ar fi trebuit ca acest buletin sa fie realizat tocmai in parteneriat cu Camera de Comert, patronate, sindicate, universitatile mentionate mai sus, ONG-uri si presa locala.

Sunt convins de faptul ca daca acesta ar fi fost realizat lunar sau bilunar si transmis catre ambasadele, reprezentantele economice si consulatele Romaniei de peste hotare, ambasadele straine la Bucuresti, Camerele de Comert straine si publicatiile internationale in domeniul economic, impactul s-ar fi vazut dupa mai putin de doi ani.

Nu este niciodata prea tarziu. Chiar si acum, strategiile candidatilor la Primaria Galati, desi se lasa asteptate, ar putea foarte bine sa includa astfel de masuri.

A doua masura: promovare, promovare si inca niste promovare ... si niste vanzari.

Targ international de investitii

Cea de-a doua masura pe care autoritatile locale ar trebui sa o ia numaidecat in considerare, este prezenta cu un stand la toate marile targuri de investitii din Europa, America, Asia, dar si din Emiratele Arabe Unite sau din alte zone punctuale. Prezenta unui stand al oportunitatilor de afaceri de la Galati, in cadrul caruia sa fie prezentati indicatorii economici principali ai zonei, activitatea agentilor economici locali, universitatile, liceele cu profil profesional, etc. ar face intr-adevar cunoscut acest colt de lume, parca uitat de toti, inclusiv de noi.

Al doilea tip de astfel de „vanzari” sunt misiunile economice derulate la nivel de Guvern sau Camere de Comert. Nu stiu ca cineva dintre persoanele ce detin functii publice in Galati sa isi fi manifestat interesul sa se afle pe lista de insotitori ai Presedintelui Romaniei, Primului Ministru sau altor Ministri (de Externe, Economie, etc.), desi sunt convins ca nimeni nu ar fi fost refuzat daca ar fi solicitat sa fie prezent la intalniri interguvernamentale. Cu siguranta in alte tari se practica. 

Iar cea de-a treia metoda de vanzari este networking-ul. A auzit cineva din Primaria Galati de forumul economic de la Davos? Dar de MIT Sloan Investing Conference, din Massachusetts? Dar de CFS Institute Conferences de prin Tokyo? Dar de Asian Investment Summit? Atentie, pentru participare este necesara cunoasterea fluenta a limbii engleze. Deci?

Nu raspundeti la intrebari, stiu deja raspunsul.

Summitul asiatic de investitii, 2014


A treia masura: PROMOVARE!

Nu in ultimul rand, un site web care sa contina toate cele de mai sus si inca ceva in plus ar inchide cercul acestui demers care, desi inca nu a inceput, nu ar trebui niciodata sa se termine. Daca doriti exemple, nu ezitati sa accesati www.investinmacedonia.com sau chiar www.investiniasi.ro

Si in afara de promovare?

Ulterior momentului in care incepem sa facem cunoscut Galatiul in lume, trebuie sa punem in aplicare un corp inchegat de facilitati pentru investitori. Domeniile maxime de interes sunt medicina (Spitalul Judetean nemairespectand demult standardele unui spital civilizat), IT, domeniul naval, precum si toate celelalte domenii dezvoltate de universitati.

1. Spital de oncologie

In privinta medicinei, cea mai importanta si aducatoare de beneficii investitiei ar fi un nou spital bazat exclusiv pe oncologie. Primaria ar trebui sa puna la dispozitie o parcela de pamant de cateva hectare iar un investitor (cel mai probabil oriental), ce nu ar trebui sa investeasca mai mult de 15 – 20 Milioane Euro, sa fie scutit de orice impozit sau taxa locala, timp de 10 ani sau pana la amortizarea investitiei. Aceasta deoarece,beneficiile aduse de existenta unui astfel de spital ar fi mult superioare, atat financiar cat si din punctul de vedere social, aportului impozitelor platite la Primarie. Acest spital ar avea statut de Spital Universitar, in parteneriat cu Facultatea de Medicina, iar serviciile oferite ar fi decontabile de catre Casa Nationala de Asigurari.

Centru oncologic privat - Ilfov

2. Campus tehnologic

Celelalte domenii (IT, naval, stiinte exacte, chimie alimentara, etc,) detin potentialul de a crea la randul lor peste 10.000 de locuri de munca cu calificare superioara. In prezent la Galati isi deruleaza activitatea in jur de 5.000 de angajati cu studii superioare in aceste domenii. Cifra s-ar putea tripla daca ne-am angrena in construirea unui campus de tehnologie.

Proiectul campusului tehnologic al Universitatii Cornell, NY
Acest campus ar fi o prelungire a Parcului de Soft, care cu timpul a devenit doar o cladire de birouri, din cauza relocarii companiilor ce au ocupat initial birourile, in alte orase. Ar fi inclusiv o buna ocazie de revitalizare a Parcului de Soft. Un campus cu o suprafata ocupata de pana in 100.000 de metri patrati, special conceput pentru programare in C, C++, Java, PHP, Python sau chiar Html, precum si pentru companii ce deruleaza activitati de proiectare, consultanta si constructii in Autocad, Tribon sau alte programe de proiectare, ar aduce un suflu nou intregului oras.

Campusul tehnologic ar oferi sedii la preturi preferentiale sau chiar gratuit, in functie de numarul de angajati, unor companii internationale sau multinationale. Veniturile obtinute in urma exploatarii acestuia s-ar constitui in venituri la bugetul local si ar fi reinvestite in comunitate.

Proiect Campus Tehnologic Beijing

Acest proiect nu ar depasi 50 milioane Euro iar daca ar fi realizat cu ajutorul Fondurilor Europene, nu ar pune o presiune bugetara mai mare de 1 – 2 milioane Euro pe autoritatile locale, adica mai putin decat cheltuie primaria pentru functionare in 3 luni. Liniile de finantare pentru proiecte similare, in exercitiul financiar trecut, ajungeau si pana la 200 milioane Euro.

Localizarea acestui campus ar putea fi Cartierul Dimitrie Cantemir, si astfel ar fi si un catalizator al dezvoltarii unui cartier de tineri, in acea zona.

Campus tehnologic Made in Taiwan

Pentru o lista cu majoritatea campusurilor tehnologice din lume, inclusiv cele din Europa, puteti accesa acest link.

Asa aducem investitorii straini la Galati, nu uitandu-ne la cer si asteptandu-i. 


Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.