marți, 26 ianuarie 2016

10 Lucruri pe care nu le stiai despre bugetul Galatiului pe 2016

Am realizat o analiza tehnica si comunicationala a bugetului local, expus pe site-ul Primariei aici, spre o asa zisa consultare publica. Analiza bugetului local din punctul de vedere al transparentei, se afla aici. Analiza tehnica a bugetului de functionare se afla aici. Iar analiza tehnica a bugetului de investitii se afla aici. Mai jos se afla un rezumat al acestor trei analize. Iata care sunt concluziile pe scurt, cu privire la cum va arata anul 2016, din punctul de vedere al administratiei publice, la Galati.

  1. Functionarea aparatul birocratic al Primariei Galati costa aproape 1 mil. Euro / luna.
  2. Primaria plateste 700.000 Euro / luna asigurari si asistenta sociala.
  3. Primaria acorda pentru invatamant mai putin decat pentru cultura recreere si religie, precum si decat pentru subventia la incalzire (6,1 mil Eur / 8 mil Eur / 6,6 mil eur.) si la fel ca pentru salubritate sau subventia la Transurb. (6,05 mil Eur / 5,9 mil Eur)
  4. Primaria acorda pentru transport mai mult decat pentru ordine publica si sanatate la un loc iar bugetul pentru sanatate este cel mai mic dintre toate cele de mai sus. (11 mil Eur / 3 mil Eur / 2,5 mil Eur)
  5. Bugetul de investitii este mai mic decat bugetul pentru functionarea birocratiei (8 Mil Euro fata de 11 Mil Euro.)
  6. Nu stim exact pentru ce vor fi cheltuiti peste 40 Mil. Euro, iar aproape 50. Mil Eur avem o idee vaga pe ce vor fi cheltuiti.
  7. Desi Galatiul are o problema cu mii de apartamente care nu beneficiaza de caldura iar bugetul de investitii este de aprox. 8 mil. Euro, in termoficare vor fi investiti doar 426.000 Euro. De asemenea Primaria Galati investeste peste 2 mil Euro intr-un ghetou, la marginea orasului.
  8. Desi Muzeul de Arta Vizuala nu are sediu si functioneaza la un parter de bloc, Primaria va efectua investitii de doar 150.000 Euro la capitolul cultura, recreere si religie.
  9. Primaria va investi aproape 4 mil Euro in transporturi, probabil in autobuze diesel second hand, dintre cele mai poluante, solutie la care renunta toate orasele civilizate din Europa. Fotografia de mai jos reprezinta un autobuz din India. Da, din India.
  10. Primaria construieste un sediu cu 8 mil. Euro, echivalentul chiriei platite in prezent, pentru urmatorii 50 de ani.
Daca asta nu e talent managerial si patrotism local, nu stiu ce e...

Foto: Fotografiile au fost descarcate de pe site-uri publice si utilizate fara interes comercial. Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare.

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.