miercuri, 16 septembrie 2015

Voi cum v-ati dori sa arate noua Primarie?

Recent, au fost demarate lucrarile la noua Primarie. In locul unde ar fi trebuit sa se construiasca un centru de afaceri, proiect care nu s-a mai concretizat din cauze necunoscute, urmeaza sa se construiasca o cladire nou nouta, unde isi vor desfasura activitatea cei aproximativ 400 de angajati ai Primariei Galati.

Pana acum, s-a montat un mesh care sa mascheze santierul, iar constructorul lucreaza de zor la demolarea vechilor betoane. Faptul ca santierul este mascat este un lucru foarte bun, atat din punct de vedere estetic, cat si deoarece protejeaza cumva strada Domneasca de praful ridicat in aer. Mai mult, mesh-ul descrie cumva liniile arhitectonice generale ale viitoarei cladiri, ceea ce, iarasi, este un element de noutate.

Arhitectural vorbind, nu am avut ocazia sa vad proiectul, cu exceptia fotografiei publicata in ziar. Nu imi dau seama daca aceasta cladire va fi una futurista, clasica, va copia sau nu liniile generale ale ansamblului arhitectonic urban din zona respectiva, se va incadra sau nu in peisaj, dar cu siguranta sunt, si ar trebui cu totii sa fim interesati de un alt aspect mult mult mai important. Acel aspect este urmatorul: cum va arata cladirea la interior?

Va presupune holuri lungi sau spatii largi?
Va presupune ghisee cu blaturi inalte si eventual separatoare din sticla sau birouri prietenoase cu cetatenii?
Va fi construita intr-o paradigma a piramidei, a ierarhiei, a faptului ca sefii trebuie sa stea izolati si protejati, fiecare de cate una sau doua secretare, care detin "cheia" de acces la prea-inaltimea sa, sau o paradigma matriciala, a transparentei si liberului acces?
Va fi un spatiu al colaborarii si al cooperarii sau un spatiu al birocratiei si gulerelor albe?
Vor exista filtre si control strict al accesului sau fluxuri optimizate ale persoanelor vizitatoare?
Va fi o cladire de birouri care va genera trafic sau va optimiza trafic?
Mai simplu spus, va fi un spatiu al trecutului sau al viitorului?

De aceea sunt interesat mult mai mult de cum va arata noul sediu al Primariei la interior, decat la exterior.

Unul dintre exemplele de buna organizare, de transparenta si de eficienta maxima a unei organizatii, este o companie pe care o cunoasteti cu totii. Se numeste Facebook. Iata, mai jos, cum sunt organizate birourile Facebook, si cum mi-as dori sa arate, pe interior, si la Galati, noua noastra Primarie. Cred ca este foarte important sa ne implicam si noi, cetatenii, si sa ne spunem opinia cu privire la cum ne-am dori sa interactionam cu cei care administreaza cetatea.



FOTO: www.viatal-libera.ro

marți, 15 septembrie 2015

Hai sa nu "ne mai intoarcem la electorat"

E la moda in perioada aceasta ca politicienii sa "se intoarca spre electorat." In primul rand, expresia este de criticat deoarece seamana foarte bine cu un act ratat. Cu alte cuvinte, pana cand se intorc spre electorat, au stat cu spatele la el?

Pe langa faptul ca este o exprimare nefericita, denota un lucru trist: lipsa de idei si de convingeri proprii, lipsa de proiecte individuale, lipsa de asumare a propriilor programe. Cel care isi doreste sa fie politician ar trebui sa aiba curajul sa aiba o "POZITIE" fata de un subiect care i se asaza in fata, fara a fi discutat inainte cu consilierii de imagine, asumandu-si riscul de a pierde cateva voturi, dar avand siguranta castigarii altora sau consolidarii pozitiei proprii intre cei care ii sunt dejafavorabili.

Cand aud ca raspuns la o intrebare cu privire la program "Nu conteaza ceea ce imi doresc eu, conteaza ceea ce isi doreste electoratul", nu pot decat sa ma gandesc ca, daca acea persoana ajunge intr-o pozitie de conducere, va fi mereu o marioneta. Nu va exprima opinii proprii si nu isi va asuma proiecte indraznete. Vom organiza cate un sondaj de opinie ori de cate ori va trebui sa hotaram brandul de pixuri cumparate de institutie. Ceva e dubios in asta, nu?

Pe de alta parte, de ce pleaca toti acesti politicieni de la premiza ca electoratul le stie pe toate? Dupa cum spunea, intr-un interviu, Henry Ford: "Daca i-as fi intrebat pe oameni ce isi doresc, mi-ar fi solicitat cai mai rapizi." In nici un caz un automobil. Nivelul de informare si calitatea informatiilor, ar trebui, in cazul politicienilor, sa fie superioare nivelelor electorilor. Aceasta postura si doar aceasta ii transforma din niste gulere albe lipsite de continut, cu un accesoriu vestimentar ce taie partial fluxul sanguin catre creier (numit cravata), in niste lideri ai comunitatilor locale, nationale sau trans-nationale, expusi la oportunitatea inscrierii in manualul de istorie, macar de clasa a 8 -a. Convingeti societatea civila ca solutiile voastre sunt cele corecte, si vi le va sustine, nu le mai cereti pe ale lor, pentru ca fie nu le au, fie, daca le au, va vor lua locul.

In ultimul rand, se tot vehiculeaza, atat la nivel local cat si central, tot felul de sondaje, pentru a se afla "parerea electoratului" cu privire la un politician sau altul.

Am o intrebare: au disparut adevaratii lideri din Romania? Unde sunt politicienii care modifica sondajele? Ce preferam, un politician mediocru care are 70% in sondaje, sau un lider veritabil, care reuseste cu ajutorul propriei viziuni sa creasca de la 20% la 51% ? Eu cred ca pe al doilea, pentru ca acesta castiga si al doilea mandat, si al treilea, si unii ajung Presedinti de tara. ;)

In scurt timp incepe ceea ce unii numesc "precampania" electorala. Haideti sa vedem de cate ori vom auzi expresii precum "reintoarcerea la electorat" sau "e important ce isi doresc cetatenii" sau si mai tare "conteaza vointa celor care voteaza, nu vointa clasei politice". Pun pariu ca cei care vor pronunta aceste cuvinte sunt cei pe care nu prea i-ati vazut la fata in ultimii patru ani.

Pe la mine prin cartier, sigur nu au fost.

Ce ar fi sa "nu ne mai intoarcem la electorat" si sa facem politici pentru el, in schimb.

FOTO de pe www.eternalvigilance.me 

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.