duminică, 31 ianuarie 2016

8 lucruri despre birocratii din Galati si 8 lucruri depre un eventual viitor primar

Apud Marius Stoian: Fiecare functionar stie faptul ca un ministru va fi inlocuit suficient de repede.



Adaptare:
Fiecare functionar de rang inalt sau director din Primaria Galati stie ca:

1. Primarul nu va face ceea ce a promis ca va face.
Rezulta: Va sta linistit ca nu va munci mai mult, fiind impacat in forul sau interior si automotivat de faptul ca "oricum face prea mult pentru cat este platit".

2. Primarul se schimba, el ramane.
Rezulta: El insusi va vota cel mai slab candidat, indiferent de simpatiile anterioare sau apartenenta la vreun partid politic ce a constituit proptea in angajarea sa.

3. Primarul mai vrea un mandat.
Rezulta: Il va asigura verbal, la finalul mandatului, ca a fost cel mai bun sef pe care l-a avut vreodata. Va incasa impacat prima de final de mandat si va asculta smerit "Multumirea pentru buna colaborare" si totodata "Speranta de a continua impreuna" a primarului in functie, inainte de alegeri. Va fi incercat de o emotie sincera, va incerca chiar o lacrima in cazul doamnelor. Acestea vor avea loc indiferent de opiniile despre sef avute pana in prezent.

4. Primarul nu va concedia functionarii ineficienti pentru ca el crede ca nu ii permite legea.
Rezulta: Poate sta linistit mai departe pe facebook sau citind acest blog.

5. Primarul are nevoie de "oameni de incredere"
Rezulta: Va dori mereu sa fie EL omul de incredere, motiv din care va codosi si "turna" tot ce aude interesant in birou. Mentiune: doar lucruri neimportante dar picante. Cele importante le va pastra pentru sine si le va folosi la momentul oportun.

6. Primarul are nevoie de el pentru a rezolva "orice problema".
Rezulta: Va acoperi unele nereguli pentru a-si rezolva la randul sau "orice problema" cand va avea nevoie.

7. Primarul, pentru a-si trece unele proiecte, crede ca are nevoie de majoritate permanenta in Consiliul Local.
Rezulta: Va avea mereu o relatie speciala si neoficiala cu 2 - 3 consilieri, din partide antagonice, carora le va livra informatii chiar la momentele oportune, pentru a modifica sau dimpotriva, mentine in forma actuala, unele HCL-uri.

8. Primarul nu va face o revolutie in administratia publica, pentru ca acest lucru "nu se poate".
Rezulta: Va identifica si imprastia in birou, prieteni, familie, aparat al primarului,si chiar fata de actualul si urmatorul primar, motive temeinice si de cele mai multe ori bazate pe legislatia in vigoare, din care unele lucruri "nu se pot face", sau "nu se pot face asa usor" sau "se pot face dar foarte greu si nu merita".

Concluzie: Rezistenta la schimbare nu este manifestata doar de catre clasa politica, ci si de corpul celor care servesc un sistem birocratic osificat. Pentru ca administratia publica sa reuseasca sa produca o schimbare reala a nivelului de trai, este necesar ca primarul, oricare ar fi el, sa:

1. Faca o revolutie in administratia publica.
2. Isi aduca alaturi populatia care la votat pentru a pune presiune publica si crea majoritate in Consiliul Local pentru proiecte specifice, si nu sa negocieze o majoritate permanenta cu partidele politice, careia sa ii devina subaltern.
3. Nu aiba alte probleme de rezolvat in afara de administratia publica.
4. Elimine pe toti "oamenii de incredere" din Primarie si sa aduca "oameni de buna credinta" in Primarie.
5. Aiba acces la expertiza juridica relevanta, ceea ce ii va permite sa puna in aplicare majoritatea proiectelor care aparent sunt imposibil de pus in practica.
6. Nu isi doreasca (cu adevarat, sa nu isi doreasca) un al doilea mandat. Sa aiba planuri de viata diferite de primarie. Sa isi doreasca sa rezolve cat mai multe probleme intr-un singur mandat.
7. Identifice si sa formeze un viitor primar, pe care sa il ajute sa se lanseze si sa continue proiectele deja incepute.
8. Doreasca sincer sa indeplineasca ceea ce si-a propus si sa aiba pregatita o demisie in alb in cazul in care nu a realizat macar 30% din ceea ce si-a propus, dupa primii doi ani.

Altfel, cu toate bunele intentii, va fi calcat in picioare de sistem. In teoria managementului schimbarii e o vorba: Singurii oameni carora le place schimbarea, sunt bebelusii uzi. Din proprie experienta va spun ca uneori nici lor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.