joi, 7 iulie 2016

Galati - ZERO fonduri europene

In ultimii patru ani, din informatiile mele, au fost atrase ZERO fonduri europene. Autoritatile locale au preferat sa faca imprumuturi la BERD, pe care le vor plati inapoi urmatoarele generatii, in loc sa scrie proiecte de finantare europeana, care ar fi insemnat bani nerambursabili. Daca ma insel, abia astept sa fiu contrazis. Dar haideti sa vorbim despre viitor si nu despre trecut.

Cat timp noul Consiliu Local inca isi aseaza scaunele, isi imparte functiile, isi pozitioneaza cat mai bine microfoanele pe mese, stabileste ce marca de apa plata (cu sau fara lamaie) si ce cafea vor bea la sedinte, plus toate celelalte organizatorice, in alte orase deja au inceput sa curga proiectele. La Iasi se discuta de autobuze si de modernizarea transportului in comun, la Cluj se voteaza deja PUZ-uri (sedinta de CL de la Cluj de ieri a avut nu mai putin de 40 de puncte pe ordinea de zi), la Braila se infiinteaza Consilii Cetatenesti si nu mai continuu. La Galati, deocamdata, am mai finantat cu doua HCL-uri doua societati, dintre care una falimentara iar cealalta pe pierdere operationala: Calorgal si Transurb.

Nu-i nimic, nu ne pierdem speranta si continuam sa fim constructivi si sa propunem solutii concrete. Iata trei dintre ele:

Mai jos se afla un tabel cu finantarile europene disponibile AZI pentru autoritatile publice locale. Acest lucru inseamna ca liniile respective de finantare sunt publicate, apelurile sunt deschise iar banii asteapta sa fie accesati.

Ce s-ar putea finanta AZI la Galati:


Varianta ocolitoare Galati in conditii de autostrada
1. Centura ocolitoare. Mult dorita, mult proiectata, mult discutata, mult promisa in campaniile electorale, centura ocolitoare moderna a Galatiului. Primaria ar trebui sa semneze cat mai repede un parteneriat cu Consiliul Judetean (pentru eligibilitate) si sa scoata la licitatie rapid elaborarea proiectului de finantare de catre o companie specializata. In al doilea rand, ar trebui sa introduca cat mai repede in sedinta de Consiliu Local anexa de proiecte concrete a Planului de Mobilitate Urbana, ce a fost votat anul trecut in CL intr-un mod incomplet. Despre aceasta au aparut articole in presa si aici si aici si aici si aici. Ca sa fiu mai clar, in acest moment, Galatiul nu poate accesa nici un fond european pentru transport din cauza faptului ca proiectele dezbatute impreuna cu societatea civila au fost trecute incomplet in anexa acestuia iar, mai apoi, in sedinta de Consiliu Local, au disparut cu totul. Votarea anexelor planului de mobilitate urbana este al doilea pas urgent. Nu in ultimul rand, este imperativa si urgenta semnarea parteneriatului cu Consiliul Judetean Braila si Primaria Braila, pentru a demara lucrarile intr-un mod integrat si tinand cont de viitorul comun al celor doua orase. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 16.11.2016

Societatea civila isi afirma, din nou, sustinerea oricaror initiative constructive pentru oras. Ne punem la dispozitie resursele pentru realizarea acestor proiecte. Junior Chamber International, alaturi de mai multe asociatii, a contribuit activ la construirea acestor proiecte. Facem un apel la Primarul in functie, la grupurile politice din majoritatea si din opozitia Consiliului Local, sa instituie un regim de lucru alert, pentru corectarea erorilor din trecut si incadrarea in termenele si calendarele de finantare europeana, mai ales avand in vedere faptul ca traim intr-un secol al vitezei, iar Galatiul a pierdut deja prea multe trenuri.

Reabilitare termica Bucuresti
2. Reabilitarea termica a municipiului Galati. Primaria, prin departamentul de asociatii de proprietari, ar trebui sa intre urgent intr-un proces de reformare si redactare a proiectelor pentru reabilitare termica. Scrierea a 12 proiecte de finantare in patru ani, dintre care 3 in acest an, ar asigura reabilitarea termica a peste 60% din toate apartamentele din Galati. In cadrul acestei linii de finantare se poate realiza un audit energetic municipal, se pot reabilita termic blocurile din cartierele cu o densitate foarte mare de locuitori si, poate cea mai importanta masura, pe termen lung, se poate realiza contorizarea individuala a apartamentelor, din punctul de vedere al termoficarii. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este de 16.11.2016. Facem din nou un apel la fortele de opozitie si la majoritatea din Consiliul Local pentru a actiona cu celeritate si a se incadra in termenele din acest an. Si in acest caz, asociatii de profil, precum Romania Green Building Council, si-au exprimat disponibilitatea de a contribui la un astfel de demers.

Str. Domneasca
3. Reabilitarea str. Domneasca, permeabilizarea filtrata a traficului conform Planului de Urbanism General aprobat, punerea in valoare a patrimoniului istoric. Asociatia Galati Orasul Meu, Asociatia Miscarea pentru Implicare Civica, precum si alte asociatii interesate de dezvoltarea orasului Galati sau proprietari de imobile din zona, au propus si au promovat in ultimii 10 ani proiecte de reconversie si punere in valoare a centrului istoric. Si in acest caz, Primaria si Consiliul Local au posibilitatea sa utilizeze aceasta expertiza, adunata de-a lungul anilor, de catre membrii asociatiilor de profil si sa aplice imediat la sursele de finantare europeana descrise mai jos. Este de mentionat ca si in acest caz, pentru a fi eligibila, Primaria trebuie sa propuna si sa treaca prin Consiliul Local lista de proiecte propuse de societatea civila in cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila. 

Nu in ultimul rand, pentru ca partea de cofinantare a acestor proiecte din bugetul local sa poata fi alocata multi-anual, pe urmatoarele exercitii bugetare, este recomandata demararea procedurilor de bugetare participativa a Bugetului Local al Municipiului Galati, pentru anii 2017 - 2018 - 2019 - 2020 si construirea unei viziuni bugetare pe termen lung. Din nou, Clujul este un exemplu pentru toate celelalte orase de provincie din Romania, implementand bugetul participativ de peste 7 ani. Pentru idei de implementare la Galati, poate fi accesat acest link, acest link sau acest link.

Mai jos se afla sursele specifice de finantare disponibila:


Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.