vineri, 24 iulie 2015

Profilul primarului

In toata aceasta perioada se discuta despre cine sunt cei care isi doresc functia de Primar. Se organizeaza competitii interne in partide, se construiesc strategii si se realizeaza sondaje de opinie. Ceea ce nu face nimeni, dar mi se pare esential, este sa realizeze un profil al candidatului, in functie de ceea ce ar avea de facut. Imi iau libertatea sa lansez un astfel de profil, neexhaustiv, al candidatului ideal:

1. Sa fie capabil de viziune. In cazul in care ar fi intrebat cum crede ca ar trebui sa arate comunitatea locala peste 100 de ani, sa fie capabil sa dea un raspuns coerent. Corect sau gresit, nu conteaza, e destul de greu sa ai dreptate cand vorbesti de un asemenea orizont de timp, dar coerent, conteaza. Si sa creada in el. Un adevarat om politic trebuie sa aiba o idee despre cum va arata lumea pe care o conduce, dupa ce viata sa a luat sfarsit. Iar asta sa fie principala sa motivatie de a face politica. Prefer oricand un politician care isi doreste sa ramana in istorie, pentru ca va face tot posibilul sa ia decizii curajoase si sa promoveze proiecte indraznete. Exemplul meu este Alexandru Moruzi, un primar al Galati-ului cu o astfel de viziune si care a transformat un mic port in principalul nod comercial al Moldovei.

2. Sa fie un lider veritabil. Conteaza foarte mult ca viitorul primar sa aiba capacitatea de a aduna oameni in jurul sau si de a-i motiva. Iar asta inainte de a fi primar, in viata de zi cu zi. Evident ca odata ce ai castigat o astfel de functie, oamenii vin spre tine, dar ce ar fi sa avem un primar care face acest lucru natural, indiferent de care este functia ocupata? Pentru a realiza reformele necesare in Galati trebuie, cateodata prin farmecul personal si prin capacitatea de a inspira pe altii, sa fie capabil sa atraga expertiza cea mai valoroasa dinauntrul si din afara orasului.

3. Sa vorbeasca cel putin doua limbi straine. S-a demonstrat stiintific faptul ca creierul uman functioneaza altfel in cazul celor care vorbesc trei limbi (inclusiv limba materna). O capacitate de concentrare mult mai ridicata, creativitate mai mare si capacitatea de a identifica problemele doar alaturi de solutii. De asemenea, este obligatoriu sa vorbesti fluent macar engleza si franceza pentru a negocia eficient cu un investitor.

4. Sa aiba capacitatea de a strategiza. Este foarte important ca un Primar sa fie capabil sa isi fixeze obiective concrete, masurabile si programabile in timp, iar apoi sa puna la punct, atat pe hartie, cat si in opera, drumul pana la atingerea acelor obiective. As aprecia foarte mult un candidat care are curajul de a afirma in campanie electorala ca in primul an de mandat rezolva problemele A, B si C, in al doilea X, Y si Z, etc., iar ca daca nu reuseste acest lucru, in aceste termene, isi pune mandatul la dispozitia electoratului. Planificarea strategica, la nivelul administratiei publice, lipseste cu desavarsire.

5. Sa fie obisnuit cu mersul pe jos si cu transportul in comun. De aproximativ 1,5 ani am renuntat la masina si ma deplasez pe jos, cu bicicleta si cu transportul in comun. Fac doar anumite drumuri cu autoturismul (cumparaturile de la hypermarket, drumurile pe timp de iarna, etc.). Ceea ce am observat este ca mersul pe jos confera o cu totul alta pespectiva asupra orasului. Observi lucruri foarte multe, foarte importante si, multe dintre ele socante, lucruri pe care nu le observi cand mergi cu masina. Mi-as dori ca Primarul sa mearga minim 2 ore pe zi, pe jos, prin diferite cartiere din Galati. Va avea si el, o cu totul alta perspectiva.

6. Sa cunoasca, sa fie confortabil si sa lucreze cu urmatoarele notiuni: HR, JD, KPI, KSF, LIFO, R&R, Cash Flow, NetPV, IRR, BS,  Six Sigma, Kaizen, ERP, ISO, Prince2, Assesment Center, Milestones, Stakeholders, Appreciative Inquiery, OGSM. Urmatorul Primar ar trebui sa realizeze reforme profunde al sistemului public din Galati, motiv pentru care va fi pus in situatia de a manageria multiple proiecte in acelasi timp si de a actiona pe foarte multe fronturi. Fara niste cunostinte minime de management, precum cele de mai sus, nu ar reusi nimeni acest lucru.

7. Sa poata utiliza la nivel intermediar urmatoarele softuri: SAP, Word, Excell, PPT. Excell-ul ar trebui cunoscut chiar mai mult decat la nivel intermediar. Dupa cum scriam la punctul anterior, un Primar care isi doreste cu adevarat sa schimbe ceva, va trebui sa actioneze zilnic foarte asemanator cu un GM. In sensul acesta, va avea de citit, interpretat, modificat si prezentat foarte multe rapoarte si situatii cu privire la probleme din oras. Nu ar putea face aceste lucruri fara sa stie sa utilizeze softurile de mai sus.

8. Sa cunoasca el insusi legislatie. Legislatia din Romania cu privire la adminsitratia publica, constructii, licitatii publice, legislatia muncii, este destul de incalcita, incat este necesara
cunoasterea personala a acesteia, indiferent de cati juristi exista deja in echipa. Cand crezi ca este necesar sa concediezi sau sa angajezi un om, trebuie sa fii in primul rand tu capabil sa o realizezi conform legilor, fara ca institutia pe care o conduci sa fie data in judecata.

9. Sa isi ia stirile de pe internet si nu de la televizor. Persoanele care inca se uita, pentru stiri, la televizor sunt influentate de catre media finantata politic. Cred ca un primar trebuie sa aiba abonamente la editiile online ale urmatoarelor publicatii: Financial Times, The Economist, The Guardian, Wall Street Journal, si sa urmareasca de asemenea stirile de pe portalurile romanesti ale agentiilor de presa. Singurele posturi TV consumate de institutia primarului, ar trebui sa fie Euronews, CNN, CNBC si Bloomberg. La toate acestea se adauga, evident, presa locala si regionala. Este mult mai important pentru Galati ce publica ziarele locale din Galati, Braila sau la Tulcea, decat ce se transmite la Antena 3. Un astfel de om este informat si, pe cale de consecinta, capabil de a aborda inclusiv problema incurajarii cresterii economice prin investitii straine si ale corporatiilor.

10. Sa fie un democrat adevarat. Sa aiba respectarea drepturilor omului in sange. Sa cunoasca Declaratia Universala a Drepturilor Omului si sa o aplice in toate deciziile. Sa respecte egalitatea de sanse si spiritul capitalist. Si sa faca aceste lucruri din convingere.

11. Sa propuna un program care se refera la urmatoarele domenii, in urmatoarea ordine: educatie, sanatate, siguranta si securitate, cultura, urbanism (transport, utilitati, construire, nivel de trai, spatii verzi, etc.) si dezvoltare economica. Da, dezvoltarea economica se plaseaza dupa celelalte, deoarece fara ele, s-a demonstrat, nu poti avea crestere economica. Totusi, fara o strategie de incurajare a dezvoltarii economiei locale, nu cred ca ar fi un candidat potrivit.

12. Sa citeasca macar o ora, inainte de culcare, orice.


Un astfel de om ar fi cel care, in cazul ideal, ar merita sustinerea partidelor pentru a candida la Primaria Galati, deoarece doar un astfel de om, sau macar unul asemanator, are sansa de a inversa trendul in care se afla Galati-ul in prezent. In 25 de ani Galati-ul si-a pierdut 30% din populatie. In urmatorii 25, daca oamenii nu vor alege un astfel de lider, se vor pierde si mai multi. Un astfel de om ar fi un Alexandru Moruzi al vremurilor noastre.

Un prieten mi-a transmis pe facebook un film despre cum ar trebui sa ne constuim orasul. Foarte interesant. Este reteta care cred ca ar trebui aplicata la Galati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.