luni, 28 martie 2016

Consultari inainte de alegeri

Sambata am participat la o intalnire cu unul dintre candidatii la Primarie, la solicitarea caruia s-a dorit o dezbatere cu reprezentantii societatii civile. La aceasta intalnire au fost prezenti reprezentanti ai asociatiilor: Help Labus, Galati Orasul Meu, Asociatia Miscarea pentru Implicare Civica, Grupul de Initiativa Junior Chamber International, Asociatia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural, Asociatia Galatzi 2020 si, prin reprezentant, Institutul Verde, precum si mai multe persoane fizice, cu interese diverse.

S-au ridicat urmatoarele probleme:

Problema cainilor comunitari

Asociatia "Help Labus" a solicitat ca Primaria sa demareze un program masiv de sterilizare a tuturor cainilor comunitari, precum si a celor cu stapan.

AMIC a solicitat ca Primaria sa ridice intr-un timp cat mai scurt toti cainii comunitari de pe strada si sa ii plaseze, dupa sterilizare, in adaposturi achizitionate in afara orasului. In acest sens AMIC a atras atentia asupra dinamicii ingrijoratoare a numarului cainilor precum si a sumelor cheltuite inutil, din bugetul public, de-a lungul timpului. De asemenea s-a estimat cu cifre evolutia cheltuielilor pentru cazarea si intretinerea animalelor pentru perioada urmatorilor ani.

Grupul de Initiativa JCI Galati a solicitat ca legea sa fie pusa in aplicare, cei aprox. 16.000 de caini sa fie ridicati de pe strada, intr-un termen de 6 luni, cu ajutorul a 20 de echipe de cate 2 - 3 hingheri, in doua schimburi. Am propus ca Primaria sa capaciteze toate cabinetele veterinare din Galati pentru sterilizarea in masa a acestora, cazarea acestora in padocuri amenajate in foste C.A.P. - uri din judet, in parteneriat cu Consiliul Judetean Galati.

Institutul Verde, prin comunicat, a exprimat urmatoarea pozitie:

Problema cainilor fara stapan este o tema falsa de campanie. Dezbateri asupra acestei teme au avut loc la nivel national in urma cu trei ani cand a fost creat actualul cadru legal (Legea 258/2013) si normele ei de aplicare. Intr-o societate democratica datoria tuturor cetatenilor (implicit a celor care ocupa functii in administratia locala) este aceea de a implementa si respecta legea. Exista mijloace (buget) de ce mai vorbim despre o problema? 

Patrimoniul cultural

AMIC a propus o strategie pentru valorificarea patrimoniului cultural edilitar si istoric galatean axata pe trei piloni:

Potential turistic, cultural si comercial
  1. demararea lucrarilor de punere in valoare a tezaurului arheologic din situl de la "Bărboși", descarcare arheologica si infiintarea unui muzeu "in situ" al romanitatii la Dunarea de Jos.
  2. reabilitarea si restaurarea cavoului Aristide Serfioti, precum si repararea strazii si degajarea zonei circumstante de ruinele fostelor capacitati industriale.
  3. reabilitarea centrului istoric prin pavarea cu granit, mobilier urban si alte proiecte concrete / pragmatice pentru restaurarea cladirilor monument istoric, ce pot beneficia de surse diverse de finantare, atat din fonduri bugetare cat si fonduri atrase: europene, private, guvernamentale, etc.
  4. organizarea de manifestari culturale si sportive pe perioada sfarsitului de saptamana, cu scopul de a transforma intreaga zona istorica a orasului intr-un obiectiv civic, de coagulare si socializare pentru comunitate.
AMIC a argumentat solutiile cu adevarat viabile pe care urmatoarea administratie, se impune sa le implementeze.

Grupul de Initiativa JCI Galati a sustinut toate punctele propuse de AMIC si a accentuat urgenta reabilitarii centrului istoric, avand in vedere deteriorarea cladirilor vechi din cauza traficului auto, precum si inoportunitatea amplasarii noului sediu al Primariei in zona istorica, ce ar produce si mai mult trafic, si mai multa poluare. GI JCI a sustinut reabilitarea fatadelor cladirilor istorice, atat proprietate publica cat si privata, prin proiecte finantate de axa 5.1 POR, fonduri europene ce permit inclusiv investitii in proprietate privata.

Institutul Verde, prin comunicat, a sustinut urmatoarele:

Istoria si patrimoniul istoric local este ceea ce confera unei multimi, caracterul de comunitate. In conditiile in care administratia locala ramane inerta la ruinarea monumentelor si simbolurilor orasului inseamna ca premediteaza distrugerea legaturilor dintre locuitori. Inseamna ca nu incearca sa construiasca ci sa divizeze. Este responsabilitatea pe care intregul aparat administrativ local din ultimii 26 de ani trebuie sa si-o asume. La fel ca in cazul punctului de mai sus, exista mijloace (linii de finantare dedicate acestei categorii de proiecte - reabilitare/intretinere a monumentelor istorice), de ce nu avem solutii?

Asociatia Galatzi 2020 a sustinut o transparenta totala a deciziilor administratiei cu privire la organizarea si programarea evenimentelor culturale organizate, precum si adoptarea unui mod de actiune unitar intre asociatii si ceilalti actori sociali.

Dezvoltare economica

Grupul de Initiativa JCI Galati a solicitat implementarea unor programe de dezvoltare economica, dupa cum urmeaza:
  1. Transformarea cladirii ce urmeaza sa fie destinata unui sediu al Primariei, o cladire a birocratilor, intr-un incubator de afaceri, business center si spatiu destinat ONG-urilor si societatii civile. Cu ajutorul acestuia s-ar crea minim 1500 de locuri de munca pe an.
  2. Construirea unui parc industrial de de minim 500 Ha pe actuala platforma SIDEX, in parteneriat cu acestia si reconversia actualului Parc Industrial, nefunctional.
Termoficare

Grupul de Initiativa JCI Galati a ridicat problema oportunitatii listarii la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor de utilitati publice din Galati, respectiv: Calorgal, Apa-Canal, Ecosal, Transurb, precum si emiterea de obligatiuni municipale pentru realizarea de investitii in infrastructura de generare si transport al agentului termic.

AMIC a solicitat analiza oportunitatii pentru trecerea la un sistem de termoficare verde, bazat pe energie electrica, exemplificand sisteme similare din Marea Britanie si alte state.

Feedback

Candidatul la Primaria Galati a transmis asociatiilor prezente faptul ca va analiza oportunitatea introducerii acestora in programul sau de administrare si implementarea lor in urmatorii ani.

Tinem sa precizam faptul ca asociatiile reprezentate in cadrul intalnirii sunt asociatii total apolitice si fara partizanat in cadrul alegerilor locale din acest an.

Vom raspunde pozitiv oricaror solicitari din partea celor care doresc sa-si asume un rol in viitoarea administratie, si vom pune la dispozitia candidatilor intreaga expertiza si toate propunerile de politici publice pe care le inaintam, in mod echitabil.

Reiteram faptul ca orice candidat doreste sprijinul societatii civile si implicarea acesteia in procesul decizional, va intalni intreaga deschidere. Asociatiile prezente sustin proiecte si nu persoane.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul adaugat. Foarte constructiv!

Despre blog

Imagineaza-ti ca faci ca un cocktail cu gust de administratie, urbanism, societate civila din Galati, ONG-uri, putina politica si antreprenoriat. Se amesteca totul cu poze cu labradori, DIY si se adauga cugetari adanci. Se presara foarte putina politica internationala si nu foarte multa economie, cat sa nu fie prea iute. Se bea doar seara, nu se amesteca decat eventual cu bere, si doar in locul special amenajat pentru conversatii inteligente.